Spring til indhold

Multikunstneren Bowie

Så fik jeg også set Moonage Daydream, den storslåede og udefinerbare nye film om David Bowie. Den kan bedst beskrives som en syret totaloplevelse, da der hverken er tale om en biografisk film eller en koncertfilm, men et forunderligt mix. 

Ugens kulturforbrug

Bøger

Godnat måne

Er børnebogen Godnat måne lige så udbredt her i Danmark, som den er i de engelsktalende lande? Vi boede nogle år i England, da min yngste var i godnathistoriealderen, og den var en absolut favorit. Artiklen her i NYT spekulerer på, hvorfor den stadig, 75 år gammel, er en favorit i børneværelset.

Tabte somre***

En fin grafisk roman faldt i mit skød. Med udgangspunkt i uenigheden mellem Einstein og Bohr om kvanteteorien udfoldes en fint tegnet sort/hvid fortælling om to hemmelige agenter på en mission for at forhindre et attentat på Einstein og Bohr i 1927. Uenigheden mellem de to agenter spejler uenigheden mellem Bohr og Einstein. Det er godt tænkt, men jeg er ikke helt solgt på udførelsen. Goodreads.

Film

Sneleoparden

En højst usædvanlig og meget gribende naturfilm kan nu ses på Filmstriben. Sneleoparden handler om en forfatters voksende selvindsigt, efterhånden som han i bidende kulde og mange tusind meters højde venter og venter og venter på at se sneleoparden sammen med den stoisk rolige naturfotograf, han har fået lov til at følges med. Selv som tilskuer bliver man blidt og roligt oplært i at SE med sine øjne. Vi er så bombarderede med billeder, at vi måske har glemt at SE!? Også musikken er af en anden verden – Nick Cave og Warren Ellis står for den.

Tv-serier og podcasts

Hævn er bedst serveret kold

Her er en fortælling om en kvindes hævn over dem, der tog livet af hendes mand. I Frankrig i 1341. Historien byder virkelig på mange vilde dramaer! Kan både læses og lyttes.

Kunst og historie

Publikumsfavoritter

SMK præsenterer de syv kunstværker, som publikum er mest begejstrede for. Det gør mig glad, at der ikke er tale om syv guldalder- eller Skagensmalerier, men også mere udfordrende kunst. Det er nok kun Baumann-billedet, der også tilhører mine personlige favoritter, men alle syv sidder da grundigt fast på min nethinde!

Et af mine favoritter blandt de ældre malerier er et andet af L.A. Ring, nemlig dette nænsomme og kærlige portræt af hans hustru.

L.A. Ring: Lampelys. Interiør med kunstnerens hustru. 1898. SMK.

Arkitektur

Dezeen arkitekturpriser

Det ser ud til, at kun en enkelt dansk arkitekt har nået shortlisterne til Dezeens årlige arkitekturpriser, der uddeles i forskellige kategorier. Det er Dorte Mandrups projekt i Grønland. Den nye café på Copenhagen Contemporary (som jeg ikke har haft fornøjelsen af at besøge) er også nomineret, men er ikke designet af danske arkitekter. 

Musik

Kunstnerisk cross-over

Jeg er i gang med at læse Marcel Prousts På Sporet af den tabte tid, og derfor sprang denne koncert med Copenhagen Phil mig i øjnene, og jeg købte billetter sammen med en “lidelsesfælle”. Koncerten bestod af værker, som enten nævnes i eller som på anden måde kan knyttes til dette litterære mesterværk, der altså beskæftiger sig meget med både musik og kunst.

Man havde fundet på det lidt besynderlige at sætte to Beethoven-romancer for violin og orkester på hver sin side af to Wagner-ouverturer uden pauser. Det forstod jeg ikke pointen i. Det helt store sus kom efter pausen, hvor orkestret med det helt store udtræk (det er når alle blæsere og alt slagtøj er på banen) spillede Saint-Saëns’ orgelsymfoni, som jeg aldrig har hørt før. Orglet i konservatoriets koncertsal (i det gamle radiohus) er enormt, og det lyder fantastisk. Det var en overraskende stor oplevelse.

Klima

Fugle på taget

Lidt for mange klimaplaner bygger på ønsketænkning om fremtidige teknologier. Det duer ikke, for vi ved reelt ikke, hvor mange år det tager at udvikle fx CCS (CO2-fangst), så det rent faktisk virker i stor skala.

Patagonia

Du har nok hørt om det, men hvis du ikke har, så er her et eksempel på, hvad milliardærer kan gøre for planeten og deres medmennesker, hvis de gider.

Ryd op i brug-og-smid-væk genstande

i dit badeværelse. Det gælder fx vatrondeller eller vatpinde. Her er en lille videoguide fra Samvirke i, hvordan du hækler “vat”rondeller. Jeg har ikke hæklet, men købt nogle øko-nogle, der allerede har holdt i flere år. Jeg smider dem sammen med de såkaldte konjak-svampe i en vaskepose og vasker dem med, når jeg vasker sengetøj og håndklæder på 60 grader. Du kan også købe genbrugsvatpinde. Bemærk, at der er to slags, dem til ørerne, (som man altså overhovedet ikke behøver), og dem, som kan bruges til at fjerne vildfaren mascara eller til at duppe et øjenhår væk fra nethinden. Dem får man i en praktisk beholder, og de nulres bare rene under vandhanen. Jeg tror, jeg har haft min i lidt over et år, og man kan ikke se, den nogensinde har været brugt. Jeg regner med, at den er min “last swab”. 

Naturgenopretning

Heldigvis er ikke alt ad helvede til. Her er en lille opbyggelig historie om noget landbrugsjord, der er blevet omdannet til vild eng – det er på Randers-egnen.

Samfund/politik

Russisk disinformation, #459

Longread fra New York Times om, hvordan russiske trolls i deres “gyldne periode” (inden Twitter begyndte at slette russiske troll-konti), brugte mange kræfter på at splitte de kvindeorganisationer, der så succesfuldt havde arrangeret The Women’s March i 2017. Det er deprimerende og foruroligende læsning.

Hvad en podcast kan føre til

Jeg var meget tidligt ude med at høre podcasts. Formatet passer simpelthen godt til min personlighedstype. Så i 2014 var jeg allerede godt i gang, og da der (vistnok?) ikke var nogen på dansk endnu, hørte jeg først og fremmest podcasts fra NPR (National Public Radio i USA). Den første sæson af den siden herostratisk berømte Serial podcast greb mig, som den greb så mange andre. Noget af det, de kan hos Serial, er at være ordentlige og grundige journalister. De var overhovedet ikke sikre på, at Adnan Syed var uskyldig, så deres research pegede i alle retninger. Men nu er han så blevet løsladt – 8 år efter, at podcasten gik i luften og 23 år efter, han blev idømt livsvarigt fængsel. Læs og lyt her, hvis du ikke kender historien.

Jeg bryder mig i øvrigt overhovedet ikke om True Crime podcasts, som de er flest. Nyfigenhed er bare ikke grund nok til at rippe op i andre menneskers livslange traumer.

Viden

Fjerde stik til os over 50

Jeg har netop modtaget indkaldelsen i en af mine snart utallige elektroniske postkasser og har straks booket tid. Her forklarer ledende danske forskere, hvorfor stikket også beskytter mod Omikron, selvom det er i mindre grad, og hvorfor vi får mildere sygdomsforløb, hvis vi alligevel bliver smittede.

Long Covid

En af verdens førende forskere (en neurolog) i covid-senfølger fortæller i et interview, at det er overraskende svært at finde midler til hans forskning i det, der er ved at blive en folkesygdom i USA (og selvfølgelig alle mulige andre lande). Her i landet har man ikke følelsen af, at det er noget, der tages særlig alvorligt? Registrerer praktiserende læger overhovedet, når patienter rapporterer om senfølger? Jeg er selv sluppet, men to af mine veninder slås begge med forskellige senfølger, og det er ikke sjovt, kan jeg rapportere.

Teknologi

Jernbaner er bare så hot

Se lige denne her i Tyskland, bygget i 1902 og stadig i brug. Vi skal have mere på skinner, ikke mindre! Tak til Michael Hammel for at pege på den.

Om os

Døden

I et meget fint essay fortæller Andreas Thorsen i Zetland om en oplevelse med en syg krage, der satte gang i en række refleksioner om døden. Meget fint og meget nødvendigt.

Om kirkegårde

Her er et andet fint lille essay, denne gang om kirkegårdens betydning for os mennesker. Det står at læse i POV.International og er foranlediget af nedlæggelsen af Solbjerg Park kirkegård. Jeg er ganske u-kristen, men holder meget af at besøge kirkegårde, hvilket jeg gør, hver gang lejlighed byder sig. Memento mori, ved du. Næsten hver søndag går jeg tur med en veninde, og som oftest skal vi igennem Assistensen undervejs. Hver eneste gang opdager vi noget nyt.

“Jeg kan ikke lave mad”

Her fortæller skribenten, hvordan hun endelig fik flyttet sig og fik lært at lave mad – og nyde det.

Ryd op og smid ud

Her er et par håndfulde gode tips. Jeg har også et. Jeg har en stor plastikboks med låg, som udgør min sommer-vinter garderobe. Jeg skifter selvfølgelig ikke alt, for meget tøj duer både sommer og vinter. Men meget gør ikke, og det bytter jeg hvert halve år, typisk denne weekend eller næste. Inden jeg her om lidt lægger sommertøjet (vasket og strøget) i boksen, ser jeg på hvert enkelt og spørger mig selv, om jeg overhovedet har haft det på i løbet af sommeren? Hvis ikke, ryger det ud (altså enten på Trendsales eller til Røde Kors). Og så er der faktisk noget glædeligt ved at pakke det tøj ud, man ikke har set i et halvt år: “Næh, den pæne trøje havde jeg da helt glemt!

Hvis det her er “årets farve”

Dulux: Wild Wonder Yellow. Colour of the year 2023. Photo: Dezeen.

så gider jeg ikke være med mere. Har vi ikke brug for noget, der er en smule mere opmuntrende?

10 nemme efterårsopskrifter

Tilberedt i en enkelt gryde/fad, både med og uden kød. Det ser indbydende ud.

Pjat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share