Beryl Markham
Har du hørt om hende? Hun var en af de første kvindelige piloter, og den første til at flyve solo over Atlanten (1936). Maria Popova skriver i The Marginalian om hende, at hun var “Amelia Earhart without the pomp, Thoreau with muscle and humor, a luckier Shackleton of the sky”. Men hun var ikke bare pilot, hun var også poet. Læs Popovas korte essay om hendes litterære værk (Hemingway: She writes rings around the rest of us).
Bøger
Hernan Diaz: Trust
Denne fremragende roman er blevet ret hypet i USA, men slet ikke herhjemme? Eller har jeg bare overset det? Anyway, den foregår for ca. 100 år siden i New York og handler på forunderlig vis både om et ægteskab og om amerikansk økonomi, særligt omkring krakket i 1929. På engelsk er titlen signifikant, fordi den både betyder tillid, men også er navnet på et finansielt instrument. Det gælder også overskrifterne på romanens forskellige dele. Vi får den samme historie fortalt flere gange, hvilket er dybt fascinerende. Hver fortælling har sin helt egen sprogtone og stil. Jeg hørte den som lydbog, og den var meget fint indlæst – hvert afsnit med sin egen indlæser. Den danske udgave er udkommet på Lindhardt & Ringhof og den hedder altså Tillid.
Delphine de Vigan: Børnene er konger
Denne effektive roman er en bidende kritik af de forældre, der udstiller deres børn på sociale medier, men også en kritik af et samfund, der accepterer det og indfører slatten lovgivning, der slet ikke beskytter børnene effektivt nok. Romanen er fundamentalt spændende, samtidig med at vi får et hjerteknusende indblik i, hvordan det er at være et barn, der har tilbragt sin barndom som udstillingsdukke på nettet. Læs mere på Goodreads.
Film
Fanny og Alexander (1982)
Et eller andet sted læste jeg en reference til en særlig scene i Fanny og Alexander, hvilket fik mig til at længes efter at gense den. Det gjorde jeg så i sidste weekend, og selvom den har det der umiskendeligt teatralske for film fra den periode, så synes jeg den holder helt fint. Jeg huskede sagtens rammefortællingen, men alt det mere eller mindre overnaturlige havde jeg fuldstændig glemt. Gad vide, hvad det siger om mig? Den kan ses på Filmstriben.
Moonlight
Du ved, den film der først ikke vandt, så vandt en Oscar. Fik du set den? Det gjorde jeg, og den er god. Nu kan du se den på Filmstriben.
Tv-serier og podcasts
Okay, Carmen-serien er faktisk ret skøn
Der er godt skuespil over hele linjen, og jeg kan godt lide den glimt-i-øjet måde, man har valgt at kopiere en række populære amerikanske serier, som fx Madmen. Jeg kniber øjnene sammen og ser for mig æsken med Carmen Curlers på min mormors natbord. Og husker med afsky, de – heldigvis få – gange, jeg blev tvunget til at underlægge mine naturlige krøller Carmen Curlernes mere dresserede bølger. Uf.
Kunst og historie
Kunst mod præstestyret
Kunstnere og grafikere over hele verden har følt sig kaldet til at bruge deres talenter i kampen for de iranske kvinder. Jeg er særligt vild med denne plakat, som er sakset fra Dezeens artikel (hvor der er flere eksempler).
Arkitektur
To projekter i Danmark
Åbenbart er der en kirke på vej i Ørestaden af Henning Larsens tegnestue. Hmmm, jeg er hverken vild med designet eller med, at der skal bygges flere kirker. Vi har da virkelig rigeligt!
Og så har Ferring fået nyt hovedkvarter tegnet af Foster + Partners. Det havde jeg ikke opdaget, men jeg kommer heller ikke så tit på de kanter (lige nord for lufthavnen). Jeg kan ikke sige, at jeg er betaget, men det er nok et dejligt sted at arbejde, at dømme efter interiørbillederne i artiklen.
Og et fra Danmark
Det danske maritime arkitektfirma (jeg vidste ikke, sådan noget fandtes!) MAST har opfundet huse, der kan flyde (på en ny måde, selvfølgelig). Det ser ret fedt ud.
Musik
Debutkoncert i konservatoriets koncertsal
Djumash Poulsen er det lidt usædvanlige navn på en ung violinist, der havde sin debutkoncert for nylig i det, der tidligere var Radiohusets koncertsal. Jeg øver mig virkelig i at holde op med at sige det! Jeg er stadig lidt overrumplet over, at jeg først nu opdager, at der er adskillige gratis koncerter hver måned, hvor man bare kan dukke op og blive trakteret med musik på højeste professionelle niveau. Den unge Djumash trakterede med ekvilibristiske værker af Strauss og Ravel, der efterlod én helt stakåndet! Efter pausen havde han samlet et hold fantastiske musikere, og sammen spillede de en strygeoktet af Mendelssohn. Det var vidunderligt, og tiden bare fløj afsted. Jeg har savnet at høre klassisk musik live, har jeg fundet ud af!
Klima
Folkets klimamarch
Lad os nu vise politikerne, at det ikke kun er de unge, der synes, klimaet er det vigtigste! Brug et par timer sammen med mig og forhåbentlig tusindvis af andre. Læs mere.
Søndag den 30. oktober kl. 13 på Rådhuspladsen.
Norsk oliespildevand i dansk fjord
Noget kunne tyde på, at den danske miljøstyrelse er mere optaget af økonomien end af det miljø (tjek navnet), der er sat til at passe på. Denne her historie (det er endda kun første del) fra Zetland er simpelthen så sørgelig: På grund af fiksfakserier og huller i lovgivningen kan norske oliefirmaer sejle deres olieaffald til Danmark, hvor det så bliver “renset”, og resterne bliver udledt i de indre danske farvande, hvor det udsletter alt liv. Jamen, for pokker da, kan politikerne da ikke snart tage klimaet og biodiversitetskrisen alvorligt!?
Har du hørt det, har du hørt det
En af de få CO2-afgifter på privatforbrug, der ikke vender den tunge ende nedad, er afgifter på flyrejser. I en artikel hos Videnskab.dk oversat fra The Conversation, viser forskere, hvordan regnestykkerne ser ud. Jeg kan ikke påstå, at jeg selv er vanvittig overrasket, for hvis du overhovedet kender mennesker, der reelt tilhører en lavindkomstgruppe, så ved du også, at de aldrig eller næsten aldrig flyver. Og omvendt kender mennesker, der tilhører overklassen, og ved hvor ofte, de flyver “på en lille ferie”.
Hop højt og sluk lyset
En gruppe parkour-atleter i Paris har fået den glimrende idé at hoppe og klatre rundt i byen og slukke unødvendig belysning på butiksfacader. Ikke noget med hærværk, næh nej, de slukker bare på kontakten. Det kan jeg godt lide. Læs, men SE først og fremmest i denne gaveartikel fra New York Times.
Politik og samfund
Lea Korsgaard om FE-sagen
Jeg delte denne artikel på Twitter, og den fik 0 (nul) likes eller delinger. Jeg går ikke så højt op i, om jeg opnår en masse af det, men jeg må sige, at det undrer mig, at ingen er interesserede i at høre et lidt anderledes syn på FE-sagen fra en dygtig journalist. Jeg fandt det yderst interessant, må jeg sige, hvad hun fik ud af at nærlæse bogen og holde den op mod de andre informationer, vi har.
Essay af Matthew McConaughey
Det kan læses i Esquire, det er langt, og det handler om skoleskyderiet i Uvalde, hans fødeby, men endnu mere om den opgave, han tog på sig, at være bannerfører for den første lovændring på våbenkontrolområdet i 23 år. Essayet er måske mest interessant, fordi han virkelig IKKE er en bleeding-heart-liberal (som man siger).
For fans kan jeg lokke med, at der (det er jo Esquire) er en flot billedserie med portrætter af manden med det umulige navn.
Viden
Serendipitet i forskning
Ja, det handler dette portræt af Morten Meldal faktisk om. Den handler også om (uden at sige det), at det blå projekt “fra forskning til faktura” er noget l***, fordi forskning, som den der førte til Nobelprisen, ikke ville finde sted, hvis ikke der bliver givet midler til “fri forskning”. Husk det, når du sætter krydset. Og læs med og bliv klogere på, hvad klikmolekyler kan bruges til. Det er meget, og det er godt.
Deaditors
Ja, det vidste jeg faktisk ikke, der var noget, der hed. Men der er tale om en særlig dedikeret gruppe af Wikipedia editors, der er “specialiseret” i at opdatere Wikipedia-sider med dødsfald. Du har sikkert selv tænkt, “hold da op, jeg har da kun lige læst på Twitter, at hen er død!!” I denne korte artikel fra et medie, jeg faktisk slet ikke troede eksisterede længere, The Face (uh, det var hot shit, da jeg var ung!), er det ophavspersonen bag den skønne konto @depthsofWikipedia, som jeg vist tidligere har anbefalet her, der forklarer om de forskellige “communities” af Wikipedia-redaktører. Der er mange små smil og megen undren forbundet med at følge @depthsofWikipedia.
Teknologi
Optræder du ind imellem med powerpoints?
Så er her det bedste trick, jeg længe har set. Pinlige scener, hvor man skipper gennem 20-30 slides, fordi tiden løb fra én, er nu fortid!
Mad
Ny ung kok overtager fra Jamie Oliver
Ham her har (selvfølgelig) fokus på bæredygtighed. Opskriften er på veganske burgere, men jeg ku’ fx ikke drømme om at bruge vegansk “ost”. Enten ingen ost eller rigtig ost. Jeg synes, burgeren her lyder, som om den smager af rigtig meget – hovedingredienserne er sød kartoffel og sorte bønner. Husk også, at de mere særegne ingredienser i denne type opskrifter altid kan enten udelades eller erstattes af noget andet. Google: “replace xxx with ?”