Spring til indhold

Verden er sgu af lave

Jeg har læst en masse i ugens løb om abortdiskussionen i USA (og herhjemme), men det har læserne helt sikkert også, så I får bare dette fine meme, som jeg har snuppet fra  @rose_one på Twitter. Som trofaste læsere af #serendipitet vil vide, er jeg ikke gode venner med topbilledet på mine blogposter. Jeg lover, at jeg en eller anden dag får gjort noget ved det… I mellemtiden kan jeg fortælle, at det, George Orwell siger i den øverste tekst på det her meme er: “Boy, did I call it or what“.

To ugers kulturforbrug

Bøger

Første bind af På sporet af den tabte tid, Swanns verden, del 1. Jeg har skrevet om den ganske forrygende læseoplevelse på Goodreads. Tidligere har jeg skrevet om, hvordan filosoffen Alain de Botton hjælper os med at se verden, som Proust så den.

Peter Øvig Knudsens bog om hans mors og hans egen sindssyge. Kajerystende læsning. Mere på Goodreads.

Dolly Parton og James Pattersons nye krimi var en skuffelse. Mere på Goodreads.

Kunst og historie

Nedsunket i historien

Det er man jo som oftest, når man er i Italien, og den følelse havde jeg også gentagne gange under min nyligt overståede ferie i Marche-provinsen. Min veninde og jeg havde badebyen Pesaro ved Adriaterhavets smukke kyst som udgangspunkt – jeg er endnu ikke klar til egentlig storbyferie pga #dendummefod. Pesaro var ved at vågne op efter to hårde Corona-år og en lang og kold vinter. De fleste hoteller var stadig lukkede, og en del så ud til at være bukket under allerede under finanskrisen, mens andre så ud til at have opgivet ånden under corona. Faktisk ret trist at se! Men samtidig åndede byen optimisme, fordi man nu kunne se frem til en sommersæson næsten uden restriktioner. Stranden fik nyt sand, der blev revet og glattet af en bulldozer 8-10 timer dagligt, og overalt var håndværkere i gang med at shine de overlevende hoteller og restauranter op.

Pesaro er Rossinis fødested, og det fik man ikke lov til at glemme. Vi besøgte Rossini-museet, der faktisk var bedre, end jeg havde ventet. Den ene af museets ansatte løb rundt i hælene på os og viste og talte og forklarede – det var både irriterende, men også skønt at mærke hans begejstring for både Rossini og kunder i butikken!

Det lokale kunstmuseum husede en kæmpe, virkelig flot altertavle af Bellini! Det stod der slet ikke noget om i byguidens omtale af seværdighederne. Det siger vel en hel del om de enorme kulturskatte, der findes i Italien!

Vi besøgte også en lille bjergby, der er optaget på Unescos verdensarvsliste, Urbino, hvor Rafael er født. Byen havde ét maleri af Rafael, men det er udlånt til National Gallery i London, der pt har en stor særudstilling om ham.

Vi tog toget til den ældgamle havneby Ancona, der tydeligvis havde klaret kriserne bedre end nabobyerne, selvom de også må have manglet indtægter fra (krydstogts)turister. I Ancona faldt vi over en glimrende fotoudstilling, der dokumenterede Frida Kahlos liv.

Endelig var vi i Bologna, hvor nyere og ældre historie nærmest går op i en højere enhed – mindesmærker for alverdens fortidige heltegerninger står side om side med rørende mindetavler om alle de Bologna-borgere, der er døde for fascistiske terroristers hånd siden 1920.

The one and only Patti Smith

Jeg hører jævnligt Malcolm Gladwells podcasts, men det er et stykke tid siden sidst. Men i Oliver Stillings pudsige nyhedsbrev Et hul i markedet anbefaler han Gladwells interview med Patti Smith. Jeg har ikke selv hørt det endnu, men jeg er stensikker på, at det er godt. Gladwell elsker musik og er en god, sjov og intelligent podcastvært (og berømt faglitterær forfatter, hvis du ikke kender ham), og Patti Smith er altid god at lytte til. Så jeg har sat den på lyttelisten.

Klima

Når skyld-fingeren peger på forbrugeren

BBC har en god artikel om, hvordan firmaer og erhvervsorganisationer succesfuldt vender opmærksomheden bort fra dem selv, når det gælder klimaansvarlig opførsel.

Når dyr migrerer pga klimaforandringer

– bliver risikoen for virus-spring fra dyr til mennesker meget større. Måske sku’ vi bare se at få gjort noget ved det dér klima? Videnskab.dk har fået kloge hoveder til at se nærmere på en ny forskningsartikel publiceret i Nature.

Samfund/politik

Idiot-udlændingepolitik

Artikel i Ræson (uden betalingsmur) med to (af maaange) eksempler på, hvor idiotisk vores udlændingepolitik er blevet. Jeg er pessimist og tror ikke, det bliver bedre med en ny minister.

Kidnappet i Irak

Læs historien om kvinden, der undslap sine kidnappere i Irak. Den har ikke været offentligt kendt før nu.

Generation Identitær

I POV.international anmelder Steffen Groth en ny bog, der gennemgår grupperingen Generation Identitærs historie helt tilbage til mellemkrigstiden. Det er dem, der står bag teorien om “Den store Udskiftning”, som bl.a. Lars Bøje Mathiesen, Rasmus Paludan og Pia Kjærsgaard abonnerer på.

Forskningsfrihed

En lang, men vigtig artikel om visse debattører og politikeres målrettede undergravning af forskningsfriheden.

Om os

Ugens ret

Yotam Ottolenghi fortæller her om en simpel grøn ret, der altid har været og stadig er at finde på menukortet på hans restauranter. Det handler kort sagt om at behandle broccoli rigtigt. Hvis du efter at have læst artiklen får lyst til at lave retten, så skriv til mig, så kopierer jeg opskriften til dig. Den er bag betalingsmur og kan ikke deles.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share