I går læste jeg denne blogpost fra New York Times om en sørgelig, sørgelig hændelse for en lille dreng på Facebook. Hvis du ikke orker at læse artiklen fra NYT, er essensen dette:
Yngre dreng, lad os kalde ham Peter, ser en fredag morgen på Facebook, at 57 personer har “liket” en anden, ældre, drengs status, hvori der står:
“Like” denne post, hvis du også hader Peter.
Den lader vi lige stå et øjeblik.
Jeg har mødt fornærmede attituder, når jeg har nævnt over for forældre, at deres børn foretager sig “upassende” ting på Facebook. Det skyldes formentlig, at de ikke mener, at ovenstående nogensinde kunne ske for deres lille uskyldige guldklump. Med “upassende” mener jeg i øvrigt en bred vifte af ting, som at videresende spam, sprede løgnehistorier og skrive nedsættende om andre, navngivne, børn.
Det er jo prisværdigt, at Facebook ikke, som YouTube, har en “dislike” knap, men ovenstående eksempel viser jo, at det slet ikke er nok til at undgå chikanerier. De mange hadesider på Facebook med hundredevis, nogle gange tusindevis af “likes” peger på det samme.
Nå men, den beskrevne hændelse fandt jo sted i USA, så den slags sker velsagtens ikke her. Men det tror jeg bestemt, det gør. Især fordi både danske forældre og skoler udviser en helt utrolig laissez-faire holdning i forhold til deres børn og Facebook/Internettet. Der er naturligvis også dem, der helt forbyder det, men det synes jeg også er en dårlig idé. Hvis du skulle have lyst til at læse en filosofisk udredning om, hvor falsk påstanden om “et bedre liv uden Internettet” er, så læs her. Det er et long-read af de bedre og stærkt tankevækkende!
Jeg vil derfor gentage mit mantra om, at man ikke bare skal være ven med sine børn på Facebook, men også have deres password og jævnligt sætte sig sammen med dem og scrolle ned igennem deres feed og tale om det, man ser.
Glædeligt er det, at den nye vejledning fra Medierådet for Børn og Unge siger netop det. Læs den nu, ing, hvis du stadig mener, at du ikke behøver engagere dig i dine børns liv på nettet!
REKLAME: Jeg kommer gerne til dine børns skole og holde et foredrag i stil med dette for forældrene.
Kære Néné, det er så godt, at du bliver ved med at skrive om det her. Tak for det. Jeg videresender til Pelles skole. Kh’er Rikke.