Spring til indhold

Løgn og sludder

Denne serie om børn og deres færden på nettet startede med et kig i krystalkuglen.

Lige så vidunderligt fyldt med viden og fakta og spændende information nettet er, lige så fyldt er det desværre med løgn, vrøvl og sludder. Vi er nødt til at gøre en reel indsats for at lære vores børn at skelne!

Hvor de seneste dages indlæg mest har været møntet på lærere, er dette møntet på forældre. Hver eneste dag dukker der ting op i dit barns Facebook-strøm, som er løgn, forenklinger eller overdrivelser. Man kan godt lære sine børn at gøre det til en sport at gennemskue den slags. Hvad med en lille leg efter middagsmaden: Hvem i familien kan først finde en vandrehistorie i sin Facebookstrøm?facebookshuttingdown

Det værste er selvfølgelig dér, hvor der er tale om bevidst vildledning. Et glimrende eksempel på det er de mange sider, der blev oprettet i forbindelse med “jordens undergang” den 21. december 2012. Flere børn i min søns omgangskreds lod sig vildlede, fordi der blev lagt mange kræfter i at overbevise folk om, at der var belæg for alt vrøvlet om “en komet bagved solen” og “afslutningen på Mayaernes kalender”. Man skulle være en relativt trænet web-bruger for at skelne alle disse sider og videoer fra hinanden. Historielærere kan fortælle om uhyggeligt autentisk udseende sider om Holocaust, der er udført af nazistiske organisationer, og som altså benægter Holocaust. Det kan være meget vanskeligt for den utrænede at se, at de “videnskabelige” beviser, alle disse sider henviser til, faktisk ikke eksisterer eller bygger på forskning, der ikke er anerkendt.

Der er flere (engelsksprogede) hjemmesider, som er dedikerede til at afsløre svindel og humbug på nettet. De har det tilfælles, at de er utroligt grimme og amatøragtige at se på. Men det skyldes, at de drives af ildsjæle, der sætter indhold over form og som brændende ønsker at bidrage til at gøre Internettet til et bedre sted. Alle historier/konkurrencer/etc., der ikke er specifikt danske, kan man med fordel checke på Snopes.com eller UrbanLegends.about.com (der er også flere andre). Eller brug det simple trick, som jeg tidligere har nævnt, at smide hele teksten ind i Google, og så se, hvad der dukker op.

Der er mange andre former for vildledning. Der er tvivlsomme firmaers annoncer, der lover guld og grønne skove, hvis blot man klikker eller – værre – afleverer sit password eller kontonummer, eller hvad de nu prøver at fralokke os. Og der er vildledning viderebragt af godtroende mennesker, som ikke tænker på at checke deres kilder.

TÆNK FØR DU KLIKKER

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share