Der er meget snak om at bruge Facebook som arbejdsværktøj i skolen for at “være der, hvor børnene er”. Det er jeg ikke enig i. Forskerne er stort set enige om, at den såkaldte “røv-til-bænk” undervisning ikke er optimal; at børnene har brug for jævnlige afbræk i lærerens talestrøm for at kunne bevare koncentrationen. Der er også en stigende konsensus om, at den optimale indlæring af skriftligt materiale finder sted, når den kommer i mindre bidder – ligesom på de sociale medier. Det kender vi voksne jo fra os selv, så det kommer næppe som den helt store overraskelse. Der er mange gode bud på, hvordan undervisningen kan gøres mere interessant for vores medievante børn – det blander jeg mig ikke i.
Men bare fordi børn og unge er glade for og vante til Facebook, og selvom vi ved, at visdom fordøjes bedst i små bidder, betyder det ikke, at undervisningen skal rykke til Facebook. Google Drive (Docs) kombineret med Google+ og Google Hangouts, der (indtil videre) er reklamefri og særdeles enkle at bruge, er meget bedre egnet. Her kan man udnytte alt det sociale fra Facebook, men stadig (sam)arbejde professionelt og uforstyrret i dokumenter, præsentationer og regneark. Jeg ville ønske, jeg kunne anbefale at arbejde i Wiki’er, men synes selv, det er teknisk op ad bakke, så hvad vil en gennemsnitlig lærer/elev så ikke synes? Desuden bør det aldrig nogensinde blive et krav fra skolen, at børn skal være på Facebook. Til gengæld er det svært at forestille sig forældre, der indædt modsætter sig brugen af Google…
Nu siger du måske, at det ikke er bedre at bruge Google’s software end Facebooks, men det er det – i denne sammenhæng. For arbejder man i Google, bliver man ikke hele tiden forstyrret af alt muligt andet. Og ellers arbejder de fleste skoler jo med Microsoft, som bare ikke har formået at skabe kollaborative værktøjer på trods af deres stærke placering overalt i samfundet.
For nylig lanceredes Wikispaces Classroom – det ser lovende ud, men er nok for svært for folkeskolebørn. Gymnasiet måske? Og en dansk start-up virksomhed er faktisk på vej med en webbaseret løsning til skoler, gymnasier og universiteter, der ser yderst lovende ud.
Stil krav til skolen og lærerne, men ikke om isenkram. Bed dem lære børnene kildekritik på den moderne måde.
De næste par dage handler det stadig om at lære børnene kritisk sans – nu over for vrøvl, sludder og rygter på nettet.