Spring til indhold

Blomster

Anna Syberg

På den Hirschsprungske Samling er en særudstilling med den fynske maler Anna Syberg netop åbnet. Jeg har en svaghed for blomstermalerier (og stilleben generelt), og Anna Syberg malede næsten kun blomster – de fleste som akvareller.


Folk stiller angiveligt spørgsmålet, hvorfor hun næsten aldrig malede med olie. Men altså, læs hendes livshistorie! Hendes mand var også maler, de levede i den anden halvdel af 1800-tallet og fik syv børn. Hvor meget tid mon hun har haft til at sidde og klatte med dyre oliefarver?

Jeg havde set et par af de billeder af hende, som Hirschsprung ejer, men jeg fik rigtigt øjnene op for hende, da jeg for et par år siden besøgte Faaborg Museum. Der hænger lidt flere – omend det, da jeg var der, var lidt ynkeligt at se, hvor få af de kvindelige maleres billeder, der hang fremme. For det var ærligt talt ikke alle de mandlige Fynbo-malerne, der var lige geniale, og de er da ellers rigt repræsenterede. Hendes bror Peter Hansen, der ikke ønskede hendes malerier udstillet, er et eksempel.


Bøger

Socialklasse 5 slår tilbage

Det kaldes det vist ikke mere, men 5 var i det gamle klassesystem det laveste. De prekære (ikke noget nyt fænomen, blot er der blevet flere), de allerlavest lønnede (typisk indvandrere), arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere.

I denne uge har vi talt om Édouard Louis, den unge franske forfatter fra “Udkantsfrankrig”, der i den grad har sat samfundstaberne på dagsordenen, fordi han var i Danmark, hvor han optrådte i Diamanten (gik jeg glip af) og i et ret forrygende interview i Deadline samt omtaler i samtlige dagblade.

Artiklen her fra Videnskab.dk interviewer en litteraturforsker om “den nye arbejderklasselitteratur”. Han nævner Annie Ernaux og Douglas Stuart (vandt Booker-prisen med den fremragende murstensroman Shuggie Bain, som jeg for nylig har lyttet). Fra Danmark nævner han Morten Papes Amager-trilogi (læs, hvis du ikke allerede har!), Yahya Hassan og Glenn Bech, som jeg ikke har læst, men hans seneste er røget på læselisten. Jeg er gået i gang med Louis’ nye, og indtil videre rammer den alverdens ømme tæer. Gid vores regering, særligt den del af den, der kalder sig socialdemokrater, gad læse og tage det til efterretning (eller “tage det ned”, som det er blevet moderne at sige…).

Når jeg, der ikke kommer fra arbejderklassen (lavere middelklasse), kan genkende så meget af det, Louis beskriver om at møde mennesker fra de højere socialklasser og ikke føle sig hjemme, så må det jo være tifold for mennesker fra bunden af samfundet. 

Shelby van Pelt: Remarkably bright creatures *****

Jamen, jeg elskede den her feel-good-roman. De to hovedkarakterer, en lidt spids og afvisende dame på 70 og en ung fyr i trediverne, der ikke rigtigt kan få noget til at fungere i livet, er, uden at vide det, på en rejse mod hinanden. Det meste af handlingen foregår i en lille by uden for Seattle, hvor der også er et akvarium. Der arbejder den ældre dame, og der bor der en klog blæksprutte. Det lyder åndssvagt, ja, men det fungerer. Det bedste ved romanen er dialogen. Den er helt igennem troværdig og morsom (der, hvor den skal være det), og man støder sig ikke en eneste gang på en sætning og tænker, “det siger folk sgu da ikke”. 

Den kommer på dansk sidst i januar på Gads forlag. Den danske titel er “Lykken har otte arme”, og det kan jeg ikke rigtigt holde ud. Hvad tænker I dog på, derinde hos Gad? Mere (på engelsk) på Goodreads.

Solvej Balle: Om udregning af rumfang I ****

Første bind lever i hvert fald snildt op til hypen, der har været omkring serien (som jeg aldrig havde hørt om) efter, at forfatteren modtog Nordisk Råds Litteraturpris. Jeg har bestilt bind 2 på biblioteket. Læs mere på Goodreads.

Jeg ELSKER simpelthen, at hun har udgivet bøgerne på eget forlag og nu sidder med en international bestseller på hånden. Go go, Solvej!

Virginia Woolf: To the Lighthouse (igen) *****

Jeg fik lyst til at genlytte denne, for den kan man ikke læse/lytte for mange gange. Den er indlæst af en af Englands bedste indlæsere, Juliet Stevenson. Goodreads.

Andet forsøg

Forfatteren til en spændende bog om Storbritannien som imperium set “nedefra” spurgte forleden på Twitter folk, om de ville give eksempler på bøger, som de lagde fra sig første gang, men elskede i andet forsøg. Der er mange gode svar!

Film

Decision to leave


Denne koreanske film har vist fået lige så gode anmeldelser, som de andre koreanske film, jeg har set, men jeg var ikke selv så begejstret. Bevares, den er langt over gennemsnittet af, hvad man sidder og bæller på Netflix, men i mine øjne når den ikke op på niveau med fx Shoplifters og selvfølgelig Parasite.

Glass Onion


Denne Netflix-film med den ellers ret skønne Daniel Craig i hovedrollen er angiveligt nr. 2 i en serie på ?? film om gentlemandetektiven Benoit Blanc. Jeg hadede den første (hvorfor så du så den næste, spørger du klogt. Fordi Craig, svarer jeg dumt). Nå men, den her er heller ikke god…

TV og tv-serier

Nyrup – søn af en udstødt

Jeg har set serien på DR om Poul Nyrups far. Ganske fremragende tv! Igennem programmerne sad jeg hele tiden og tænkte, hvor langt der er fra det Socialdemokrati, Nyrup Sr. og senere Nyrup Jr. meldte sig ind i og så til det parti, der sidder i Folketinget i dag.

Design/Arkitektur

Fristende boliger

Pas på, for man kan nemt komme til at bruge lidt for meget tid på at kigge på boliger, der ikke frister, men som det bare er underholdende og ofte lærerigt at læse om. Det er en side på Facebook, der hedder sådan, og personen, der driver den, ved virkelig meget om boliger, priser, ejendomsmægler-lingo, etc. Skal du selv købe bolig på et tidspunkt, er det helt sikkert tidsfordriv, der vil kunne betale sig, når du rent faktisk står der og ser forelsket på et hus.

Klima

Skriv under!

et brev til de fossilbosser, der snart mødes i Schweiz. Vi vil ikke have, at de åbner flere nye kulminer, olie- og gasboringer. Måske har du allerede læst om brunkulsminen (brunkul er den mest forurenende kultype, der findes), der skal udvides i Tyskland? Ellers kan du læse om det i Information (gavelink).

Energi – hvor skal den komme fra

Zetlands utrættelige klimaskribent Thomas Hebsgaard gør op med alle myterne om grøn energi. Læs eller lyt, det er SÅ godt.

Samfund/Politik

Store Bededag, opsummeret

jeg synes, Rune Lykkeberg rammer den helt rent i denne leder.

Det kan være farligt at være en dygtig journalist

Det er der desværre talrige eksempler på, heldigvis i beskeden grad herhjemme, men at det kan være et dødeligt erhverv, også selvom man ikke arbejder i en krigszone, ved alle, der følger lidt med. En del journalister har det fx med at falde ud af deres vinduer i Rusland. I POV.International fortæller forfatteren Jens Martin Eriksen om en modig journalists voldelige død på Malta og om efterspillet, der ikke er slut endnu. 

Har på det seneste hørt to DR-podcasts, der er strålende eksempler på journalistik, som magthaverne ikke er sååå vilde med, men som er strengt nødvendig for at vi kan opretholde vores demokratiske samfund. Jeg har hørt “Det levende bevis” om omskæringssagen mod et somalisk forældrepar. Den sag er langt værre, end jeg havde forestillet mig – selv efter at have læst noget om afsløringerne i medierne. Godt, den fik en Cavling! Og så har jeg hørt “Mørklagt – Agent Samsam“. Tre dygtige journalister har samarbejdet om denne serie, der peger på, hvad der til forveksling ligner et justitsmord. Hvis du ikke allerede har hørt dem, så: Sæt igang! Det er værd at notere sig det, når man virkelig får noget for licenskronerne!

Oprør fra Midten?

I 1978 kom der en bog, der hed netop det. Jeg både købte og læste den og var ret begejstret for noget af den – særligt borgerløn, som her blev introduceret til danske læsere. Zetlands journalist har læst den og set nærmere på, om oprøret den gang ligner det nuværende “oprør”. Spoiler alert: det gør det ikke. Men analysen af, hvad “midten” er for noget, fejler ingenting.

Viden

Dårlig tandhygiejne er farligt

– ikke kun for tænderne. Bakterieophobning i mundhulen kan føre til forskellige kræfttyper og andre sygdomme. Men altså, at undgå en rodbehandling er rigeligt grund nok til at få slæbt sig til tandlæge en gang eller to om året – selvom det koster. Artikel fra videnskab.dk.

Mad

1:1 bytte for klimaet

Samvirke har samlet ti fødevarer, der kan byttes ud 1:1, hvis vi gerne vil leve mere klimavenligt uden at vende op og ned på vores vaner.

De fleste af de ti har jeg allerede gjort, en vil jeg gøre og en vil jeg ikke gøre (smør > margarine). Jeg spiser ikke smør til hverdag, men jeg spiser altså ikke margarine på et stykke ristet brød eller bager kager med margarine. Det kan jo være, jeg må overgive mig på et tidspunkt, men det tidspunkt er ikke kommet endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share