Spring til indhold

Hvad bliver snart cringe?

New York Times bringer en sjov enquete (gavelink), hvor de har spurgt forskellige kendisser (ikke særlig kendte uden for hippe New Yorker-kredse, tror jeg dog) om, hvad de tror bliver super-cringe i fremtiden. Nogle af svarene er decideret pinlige, andre er sjove, andre igen rammer nok hovedet ganske glimrende på sømmet, men særlig ét gjorde mig glad og gav mig lyst til at komme med en “opsang”.

Digteren Rachel Rabbit White (aldrig hørt om hende) siger følgende:

I’m no tech futurist, so I’m no good at predictions, but I will say it’s cringe to not have a New York Public Library card in 2023. I just got one. I can only hope it will save me from further embarrassment.

Jeg bliver jævnligt forbløffet over, hvor mange af mine venner, bekendte og familie, der aldrig benytter biblioteket. Og her tænker jeg ikke udelukkende på bøger, for biblioteket kan alt muligt, jo. Jeg skriver tit her om Filmstriben, som er en service fra bibliotekerne, og om deres lyd/e-bogstjeneste, der fungerer rigtig fint og snildt kan konkurrere med de kommercielle tjenester. Så er der muligheden for at læse papiraviser og på større biblioteker også en række magasiner og tidsskrifter. Mine læsere vil vide, at jeg er ret læsende, fordi jeg ikke SER nyheder. Men aviser er dyre, så jeg holder mig til et par digitale abonnementer. Men det er jo ikke det samme, som at der ikke er ting i de øvrige aviser, jeg gerne vil læse. Og den mulighed tilbyder biblioteket altså. Kvit og frit i en behagelig lænestol.

Og så har jeg slet ikke talt om børnebiblioteket. Der kommer jeg jo ikke selv pt, men mit barnebarn skal bare vente, til han bliver stor nok, så slæber jeg ham derned, så han kan lære om den guldgrube, biblioteket er for ethvert barn.

Hvad er din undskyldning for ikke at benytte biblioteket?

Her er to bemærkninger om biblioteker fra de seneste par dage.

Alt det der kultur

Bøger

Édouard Louis: Forvandlingens metode ****

Så, nu har jeg, i lighed med hele det vestlige litterære parnas, også læst (eller lyttet, faktisk) til denne helt vildt tankevækkende roman. Sjældent har jeg diskuteret én enkelt roman så meget med så mange. Alene det! Læs mere på Goodreads.

Virginia Woolf: To the Lighthouse ***** (genlæst/lyttet)

Der er jo ikke så meget andet at sige, end at vi alle burde læse mere Virginia! Goodreads.

Stéphane Audoin-Rouzeau, Annette Becker: 1914-18. Understanding the Great War ***

Bogen her var lidt et fejlkøb, for jeg ville ikke have købt den, hvis jeg havde opdaget, at den var oversat fra fransk til engelsk. Men nu havde jeg den, og så læste jeg den. Den handler på pinagtigste vis om den smerte, den lidelse, der gemmer sig bagved alle dødstallene. De to forfattere bruger mange citater, hvoraf nogle af dem er sjælssynderrivende! Den passede godt sammen med Netflix-filmatiseringen af Intet nyt fra Vestfronten, som kan ses på Netflix. Goodreads.

Film

Wannsee konferencen


I lighed med mange af anmelderne synes jeg også, det er en sjælerystende film. Der sidder de, de nydelige mænd rundt om det blanke mødebord med først kaffe, siden en whisky eller en cognac, og er mest uenige om praktikaliteter, når det gælder “jødespørgsmålet”. 

Lige for tiden er jeg mere end gennemsnitligt opkørt over Israels behandling af palæstinenserne og ikke mindst de vestlige nationers og mediers næsten helt fraværende kritik – vi oplever nærmest det modsatte (har I nogle fede velafprøvede våben til salg? Halløjsa, dem køber vi da!). Og jeg får den ganske kætterske tanke, at den israelske politiske og militære top taler om “palæstinenserspørgsmålet” på næsten samme måde, som nazisterne gør her på Wannsee konferencen. Jeg er med på, at man ikke planlægger at udrydde palæstinenserne korporligt, selvom det ellers går meget godt, men der er da ingen tvivl om, at Israel arbejder på at gøre landet “palæstinenserfrit”. Og tostatsløsningen? Den griner de ad.

Kunst og historie

Mørkevandring på Vestre Kirkegaard


Jeg har heldigvis en veninde, der bor lige ved kirkegården – ellers ville jeg aldrig komme “helt derud”. Men hun har vist mig, hvilket fantastisk sted det er, og forleden havde hun inviteret på mørketur med indlagt lys. Copenhagen Light Festival er tyvstartet derude med fem installationer, der er meget fine og meget forskellige. På billederne her er det “Insekternes Verden” af Anna-Rosa Hiort Lorenzen. Læs om resten af festivalen på deres hjemmeside eller følg på Instagram

Ukendt kvindelig naturalist

Jeg bliver snart ikke overrasket længere, når jeg hører om en bemærkelsesværdig kvinde fra fortiden, som jeg aldrig før har hørt om. Man må sige, at datidens historieskrivere har været effektive, når de lugede kvinderne ud. For mange af dem var faktisk (aner)kendte i deres egen tid. Således også Marianne North (1830-1890), der rejste mange steder på kloden, hvor kun de fastboende kvinder havde været før, og forevigede de blomster og planter hun så. Læs om Marianne North og se en masse af hendes naturmalerier hos The Marginalian.

Design/Arkitektur

Helt forkerte proportioner

I London er 8,8% af arealet optaget af boliger, mens 12,4% er optaget af (bil)veje. I en by, hvor 41% af indbyggerne slet ikke har en bil, mens det kun er 20%, der bruger bilen til og fra arbejde.

Mon ikke tallene for København ligner ret meget? Læs om den meget op ad bakke kamp for fodgængere, cyklister, frisk luft m.m. i England.

Gothic Modern

Hyde + Hyde @Dezeen

Eller, jeg ved virkelig ikke, hvad jeg skal kalde det, men se lige den her ombygning/konvertering. Grine eller græde? You decide.

Klima

Motornormativitet

Nyt, meget nødvendigt ord importeret fra engelsk via denne artikel i Forbes. Vi er så vant til, at biler er topprioritet i infrastrukturen, at vi ikke automatisk indtænker ulemperne ved bilinfrastruktur, når vi planlægger nyt. En ikke uvæsentlig ulempe er, at det ofte går hårdt ud over folk uden bil. Tak til Michael Hammel for den.

Politiken

Danmarks på papiret mest klimavenlige avis. Danwatch har set avisens klimapåstande efter i sømmene. Det lugter af Greenwashing.

Samfund/Politik

Boomer-by

I Florida vokser byer bygget specielt til boomere. Vi er ude i en krydsning mellem 1984 (romanen) og The Truman Show. Oh, the horror! Artiklen står at læse i Vanity Fair og kan læses gratis, hvis du ikke har læst andre dér i denne måned.

Peak Hipster 

Den internationale skateboardstjerne Rune Glifberg viser rundt på Nørrebro i en reklamefilm for BMW. Jeg bemærker, at han ikke har en favoritgrønthandler eller cykelsmed eller shawarmabar. Det synes jeg faktisk hører med til at bo på Nørrebro! Link fundet i det fine tyskvendte nyhedsbrev Fein.

Viden

Seneste viden om kunstige sødemidler

Nej, de er stadig ikke livsfarlige. Men de er heller ikke ufarlige – og brugen af dem fører ikke til vægttab. Artikel fra consumerreports.org.

Teknologi

Duolingo

Jeg er i fuld gang med fransk på Duolingo og har været det i mere end 250 dage. Det går lidt op og ned, hvor meget, jeg synes, jeg lærer, men jeg lærer helt sikkert noget. Når jeg er off-screen kan jeg mærke, at jeg er i stand til at danne lidt flere sætninger i mit hoved, end jeg har været før. Gamification-elementet fungerer okay for mig, men det er ikke det, der holder mig kørende. Hver “lektion” slutter med en lille test, hvor man max må have tre fejl. Nogle gange må jeg tage den test tre gange, inden jeg kan gennemføre den med mindre end tre fejl. Men så lærer jeg altså også noget, hvilket er ret tilfredsstillende! Man får ikke lov til at springe over, hvor gærdet er lavest!
Så jeg kan ikke helt følge med ham her, der på Cnet klager over, at gaming-elementet oversteg læringselementet. Sådan er det ikke for mig – men vil lige nævne, at gamificeringen er meget mere present på telefonen end på computeren.

Om os

Kunsten at affaldssortere

Jeg står tit med et eller andet og tænker – hvilken container mon det hører til i? Her er lige en vejledning fra Samvirke om ti forskellige ting, vi ofte står med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share