Jeg synes sjældent, YouTube tilbyder mig noget, jeg har lyst til at bruge tid på, når jeg er derinde for at lede efter noget konkret. Men i dag stod sol og måne bare helt rigtigt, og jeg fik tilbudt denne lille perle af en kortfilm, (Oscarvinder, 20 min). Den handler på ét plan om et døvt barn, men på et lidt større plan om det stadig smallere normalitetsbegreb, børn (og voksne) skal indpasses i. (Billedet ovenfor er fra denne anmeldelse).
Hacks
Den her miniserie (HBO Max) er meget mere end boomer vs. millennial. Jean Smart er aldeles vidunderlig.
Omsluttet af design
Nu kan vi igen komme på museer og gallerier, og det harmonerer meget godt med, at jeg selv nu begynder at kunne komme lidt omkring. Jaaah! Denne spændende udstilling med den franske designduo M/M (som jeg aldrig havde hørt om), vil jeg meget gerne se, og da den varer frem til 20/2, og de har elevator i Kunstforeningen Gl. Strand, er der da en chance! Videoen her, som ikke kan embeddes, har nogle år på bagen, men jeg kunne ikke lige finde noget nyere.
Kvinder i opbrud
Den her udstilling skal jeg nok nå, for den går helt til august. Arken fokuserer i lighed med mange andre museer for tiden på kvinderne. Da SMK gjorde det i efteråret, var det helt igennem storslået og overvældende – det bliver spændende med den her, der åbner 5. februar. Der er i hvert fald mange kunstnere med, som er blandt mine personlige favoritter – i øvrigt er de ikke alle kvinder.
Samfund/miljø/politik
Rejse med god samvittighed
I en vanvittigt flot, billedbåren artikel har New York Times fundet frem til 50+ destinationer over hele verden, som man kan besøge på en mindre klimabelastende måde og måske endda hjælpe de lokale med at forbedre forholdene. Der er næppe risiko for, at nogle af disse smukke, eksotiske steder bliver overrendt, blot fordi de er omtalt i NYT, men når vi alligevel ikke har tænkt os at holde op med at rejse, så kan vi måske rejse bedre! Thy i Nordjylland er med på listen.
Det er værd at kigge på artiklen blot for at se de flotte billeder. Gavelink.
Har Steve Bannon fat i noget?
Det kontroversielle spørgsmål stiller Ezra Klein i NYT. Han citerer en forsker for at skelne mellem politisk aktivisme og politisk engagement “bare fordi”. Han udtrykker det, som er eftertragtelsesværdigt, sådan her: “It is action in service of change, not information in service of outrage.”
Det handler om de forestående valg til kongressen og til alle mulige små og “ubetydelige” poster i stater og counties. Republikanerne har forstået det, anført af Bannon. Klein interviewer nogle demokrater rundt om i landet, der også har forstået det. Gavelink fra NYT.
Belarus, Ukraine og Kazakhstan
Vi (de fleste af os) ved forsvindende lidt om De Faktiske Forhold i de tre tidligere sovjetrepublikker, og der er langt mellem snapsene, hvis man vil have grundig og måske lidt nuanceret viden på dansk. Her er en lang og grundig gennemgang af oprørene i de tre lande fra POV.international.
Vi skal skære ned på kødet, for det batter virkelig noget!
Nyt studie, som videnskab.dk fortæller om, viser, at det virkelig vil betyde noget, hvis vi i de rige lande, skærer kraftigt ned på vores kødforbrug. Hver dag, vi kommer igennem uden at spise kød (og mejeriprodukter) er en god dag for klimaet. Det kan også bare være dage, hvor vi spiser MINDRE. Et af mine mottoer er: det perfekte er det godes værste fjende. I det meste middelhavsmad er kød en slags tilbehør mere end hovedingrediensen – og hvem kan ikke lide middelhavsmad?
Nu vi er ved landbruget
Så kan man her læse, at Miljøstyrelsen for anden gang har forlænget tilladelsen til at bruge et sprøjtemiddel i Danmark, som er blevet forbudt af EU pga stærk mistanke til dets sygdomsfremkaldende egenskaber.
Viden
Diskussionen om behandling af transkønnede teens
Jeg gider faktisk ikke diskutere det online, men jeg gider godt dele dette gavelink fra NYT, hvor læger og psykiatere fra “begge sider” kommer til orde, og emnet i det hele taget behandles med respekt. Som i så mange andre af tidens ophedede diskussioner, er der en betydelig mængde gråtoner at tage under overvejelse.
Søvn i Middelalderen
Vi har ikke altid sovet sådan, som vi sover nu. Faktisk tyder meget på, at vi engang havde en første søvn og en anden søvn. Artikel fra BBC.
Nudging virker på nogle, noget af tiden
Grundig analyse fra K-forum af to metastudier om nudgings effekter. Meget spændende læsning hvis man interesserer sig lidt for adfærdsforskning.
Kryptering anno dazumal
De gjorde det alle sammen: Catherine de Medici, Dronning Elizabeth, Mary of Scots m.fl. Pænt besværligt, men tydeligvis umagen værd.
Homøopati
Ifølge videnskab.dk skal forskere igen igen undersøge, om homøopatisk medicin virker. Dette forsøg skulle være efter de højeste standarder for medicinske forsøg, dobbeltblindt, randomiseret, etc., så måske kan der komme det positive ud af det, at vi kan få lagt det hokuspokus i graven? Jeg ser mig selv være næsten enig med Henrik Dahl om noget. Det føles helt forkert. 🙀
Visualisering af det latinske alfabets oprindelse
Klik på linket, det er flot – og interessant.
Om os
Status
Torben Sangild har læst en bog om vores forhold til status og deler sine overvejelser med os på Zetland. Det er ikke kun noget dårligt at søge status, men det er til gengæld smart at tænke over, hvorfor man søger den, og hvilken form for status det er, man søger.
10 (ti) parkeringspladser på Nørrebro
Læs denne sørgelige historie om, hvordan en lille grøn baggård med legemuligheder for børnene skal laves om til ti parkeringspladser. Planklagenævnet sku’ skamme sig.
Ja, det er bekymrende , hvad Trump & Bannon har gang i med at mobilisere på lokalt niveau – både hvad angår indvalg af Trumpister til valgtilforordnede i del-staterne, godkendelsesprocessen for valgene i delstaterne går fra uafhængige valgkommissioner til delstatsparlamenterne ( så republikanere nemmere kan blokere for godkendelse af valgmænd) og ja , splittelsen ført helt ind i skolebestyrelser mv.
Jeg har hørt gode analyser i The Daily – New York Times’ daglige fokuspodcast https://www.nytimes.com/2022/01/07/podcasts/the-daily/capitol-riots-donald-trump-republicans.html
og hjemlige ‘Kampen om Amerika’ ved Kongressen.com med Anders Agner og Otto Lykketoft ( fantastisk god podcast for US-politiknørder ):
Når jeg hører dem – og har trawlet mig gennem adskillige artikler om politik i USA 12 måneder efter 6. januar 2021 = år 0 – er jeg meget, meget bekymret for det amerikanske demokrati og landets sammenhængskraft.
Dels med hadet og splittelsen – og at der IKKE er sket noget som helst . En afgående præsident lyver om at have vundet et valg og tager ikke afstand fra væbnet modstand mod fredelig magtoverdragelse.
Og han har fuldstændig krammet på GOP. Dertil kommer, at Højesteret måske annullerer kvinders føderale ret til – og lader det være op til delstaterne.
Det er svært at nære et håb for USA lige nu.
Tak for gode links
Ja, jeg deler din bekymring. Min amerikanske familie, der består af min halvsøster, hendes mand, der er svensk, men har amerikansk statsborgerskab, deres datter og min søsters svenske mor (boet i USA i +40 år), flytter til sommer til Lund i Sverige. De bor og arbejder i Silicon Valley og mangler virkelig ikke noget, men er så bekymrede over landets fremtid, at de har valgt at forlade det. Jeg glæder mig, dels på egne vegne, for jeg har selvfølgelig ikke set dem siden pandemiens start, dels på især den 10-årige datters vegne. Så godt, at hun ikke skal vokse op i USA!
Hov – glemte link til ‘Kampen om Amerika’ https://www.kongressen.com/kampen-om-amerika-2022-bliver-haesblaesende/