Spring til indhold

Vores syge alkoholkultur

Måske er der en ændring på vej? I denne artikel fra K-forum fortælles om en ny bevægelse, der selvfølgelig kommer fra Amerika, kaldet Sober Curious. Der er ikke tale om en afholdsbevægelse, men om at udforske, om det virkelig er nødvendigt at drikke alkohol for at have det sjovt/slappe af. Her i landet skal man næsten altid forsvare, hvorfor man ikke drikker, eller endda hvorfor man ikke drikker særlig meget. Det er jo absurd, og jeg håber, at denne bevægelse får gennemslagskraft nok til at påvirke det helt overdrevne alkoholindtag, der finder sted blandt mange unge. Nu når politikerne tydeligvis ikke ønsker at gøre noget ved de latterligt lave priser på alkohol.

En eneste bog er det blevet til på kulturfronten

Det er jo patetisk, men jeg har da stadig corona og min knækkede ankel at undskylde mig med, når det gælder biograf og museer. Men jeg blev færdig med en bog i går, og den var god. Det var Kristian Ditlev Jensens BAR, der i øvrigt også stiller kraftigt spørgsmålstegn ved den danske alkoholkultur. Læs min anmeldelse på Goodreads. Til dem med god hukommelse: Jo, jeg er faktisk også snart færdig med både Robert Musil og Tolstoj, men især Musil skal altså indtages i mindre doser.

Samfund/miljø/politik

Mere om en værdig død

I sidste uge linkede jeg til et indlæg af en overlæge, der argumenterede for, at vi lader mennesker, der er klar til det, dø i ro og fred. Her er endnu en overlæge med samme budskab.

En naturlig død?

Denne gang handler det om dyr og naturnationalparker. Genstart har talt med biolog Rasmus Ejrnæs, og han siger så mange fine – og provokerende – ting.

Fakta om sociale mediers påvirkning af os

Michael Bang Petersen var en af oplægsholderne, da folketinget holdt en høring om det. Han opsummerer det i en serie tweets.

Findsen-gate

Læs her Peter Kofods opsummering af, hvad der (måske) er op og ned i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste. Måske har du ikke hæftet dig så meget ved det, men jo mere man tænker over det, jo mere crazy er det altså, at chefen for den ene af landets to efterretningstjenester sidder fængslet, og en tidligere forsvarsminister er sigtet efter en af lovens helt tunge paragraffer. Og vi har ingen anelse om, hvad anklagerne går ud på!

Læs også Politikens interview med Edward Snowden om sagen. Jeg er ikke abonnent, så kan ikke give gavelink, men har selv læst den via et gavelink fra en anden. Læs interviewet, hvis du kan skaffe adgang, det er vigtigt.

Fisk er sundt, ja, men er det også sundt for klimaet?

Zetland har taget et grundigt kig på alle de dilemmaer, vi står overfor, når vi skal vælge fisk i køledisken. Der er også konkrete gode råd at få. Jeg har tidligere skrevet om Netflix-dokumentaren Seaspiracy, der desværre går frem efter princippet om, at overdrivelse fremmer forståelsen. Men overdrivelse er faktisk ikke godt, når det gælder de her spørgsmål, for det underminerer troværdigheden. Derfor er denne her artikel god at læse, særligt hvis du har set den film.

Hurtig opsummering: spis flere muslinger, østers, sild og makrel og undgå laks, torsk, jomfruhummer og rejer.

Om os

Et break mellem fastelavnsbollerne

På Instagram kan man, hvis man ikke er omhyggelig med kurateringen af sit indhold, blive overvældet af “pæne ting” eller ting, der trender. En af disse ting er lige pt fastelavnsboller. Jeg spiste såmænd selv en i går, så jeg er absolut ikke immun over for deres charme og velsmag, men der er en overgrænse for, hvor mange jeg gider se på IG. Som en sund afveksling fra al pænheden kan man følge livet i Moria-lejren i Grækenland.

Viden

Findes trickle-down-effekten?

Med den er det (desværre) som med så meget andet i det her liv, der kan ikke svares kategorisk ja eller nej. Men, til gengæld kan der svares klart JA til, at skattelettelser til de rige skaber øget ulighed i samfundet. Artikel fra Videnskab.dk.

Lattergas

Sidste år strammedes lovgivningen for at komme de unges forbrug af lattergas til livs. Det har stort set ingen effekt haft, så derfor strammes lovgivningen nu igen. Her er videnskab.dk’s artikel fra sidste år om, hvordan lattergas virker, med en opdatering om, hvad de nye stramninger går ud på.

Medier

Bothsideism

Lige netop dette er en af årsagerne til, at jeg ikke kan holde ud at se debatprogrammer på tv. Fordi man aldrig prøver at finde to, der er uenige, men som er løsningsorienterede og søger at finde et kompromis, men altid vælger konfrontationen. Hvis den ene af deltagerne i en debat måske repræsenterer et ret mainstream synspunkt, er det ofte medierne magtpåliggende at den anden skal repræsentere et aldeles yderligt standpunkt, selvom dette slet ikke er repræsentativt for befolkningen. Det skaber vrede og polarisering og ingen løsninger. Jeg er helt enig med Øjvind Hesselager om, at medierne bærer en stor del af skylden for den manglende handling på klimaområdet.

Har fagbossens kulørte privatliv indflydelse på hans rolle i 3F?

Altingets chefredaktør indvier os i deres overvejelser, inden de valgte at offentliggøre.

Muligvis “husspektakelslignende forhold”

Ovenstående rubrik kan læses i en artikel fra det herrens år 2022 på TV2. Kan vi ikke snart få aflivet det ord, #dkmedier? Det er sådan set kun “familietragedie”, der er værre. Her er ganske enkelt tale om en mand, der forsøgte at dræbe sin hustru. Om de har været oppe at skændes forinden, har ikke noget med sagen at gøre.

Om os

Historien om mayonnaise

Den er kulørt, og eksperterne er ikke enige. Men det gør det ikke mindre underholdende at læse. Skulle du føle dig inspireret, fortæller den berømte Umut her, hvordan man laver mayonnaise på tre minutter.

https://youtu.be/ulr8Tz1nnrY

Pjat

Meget flotte billeder af meget grimme (og udrydningstruede) fugle.

Teknologisk fugleungefodring

https://twitter.com/alfredopaloyo/status/1483048724599574534?s=21

2 tanker om “Vores syge alkoholkultur”

  1. Hej N´ené – tak for nyhedsbrevet med alle dine gode observationer og links.

    Jeg har bl.a. gemt linket til Michael Bang Petersens tweets fra høringen om sociale medier i Folketinget – “Er demokratiet truet”.

    Christiane Vejlø var moderator på høringen og har på Elektronista lagt et link ud til en knap 2 timers video af høringens forløb for de ekstra nysgerrige https://www.elektronista.dk/samfund-og-erhverv/er-den-demokratiske-samtale-truet-paa-de-sociale-medier/?mc_cid=fb1f29cac4&mc_eid=0744437505

    1. Jo, jeg så det godt, men regner egentlig ikke med, at nogen af mine læsere orker det. Bang er så dejligt klar i mælet, så man kan få en hurtig opsummering af den viden, der findes på området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share