Spring til indhold

Ærgerligt, den hedder en skade

For måske betyder dens navn noget for, hvordan vi opfatter den – skadelig? Ordet skade betyder i denne sammenhæng faktisk “trætop” eller “spids” grundet fuglens lange hale.

Uden for mit vindue er der både et stort træ og en stor ubrudt mur dækket af vedbend. Og en bygning i stueplan har græs på taget. De tre ting har gjort det område, jeg ser fra mit vindue, til et paradis for skader (og andre fugle). Og allerede inden jeg læste denne artikel i Videnskab.dk var jeg begyndt at ændre holdning til fuglen. For hvor er den dog flot, når man ser den tæt på. Og jeg følger med i redebygning også, og kan, indtil der igen kommer blade på træerne, følge med i, hvor dygtige de er til at flette med grene – og hvor flittige. Det eneste, der stadig irriterer mig, er dens lydlige output. Det er altså ikke kønt.

Samfund/miljø/politik

Virusmutationer

Zetland har en journalist, som i øjeblikket UDELUKKENDE skriver om corona. Jeg vil derfor vove det ene øje og sige, at han muligvis er den journalist, der har allerbedst styr på, hvad der er det seneste, troværdige nye. I denne artikel forklarer han på letforståelig vis de nye mutationer, og hvad de betyder, med god støtte fra en håndfuld forskere.

Statsgæld

Hvad betyder det egentlig for vores fremtid, at Danmark (og mange andre lande) optager gæld som aldrig før? Økonomi har aldrig været nemt at forstå (for mig), men artiklen her bidrager til forståelsen.

Irak-krigen

Faultline er en af de der dyre, 100% gennemarbejdede podcast-produktioner, der ind imellem dukker op. Den har den britiske journalist David Dimbleby som vært – de fleste anglofile vil kende ham som mangeårig vært for programmet Question Time på BBC. Her bliver mennesker, der var HELT tæt på processen, både i USA og England interviewet grundigt. Det er SÅ spændende, simpelthen. “History in the making” som man siger. 

Overton-vinduet er rykket

Hvis du sku’ være i tvivl. Hans Henrik Pfaffner anmelder i POV International en ny amerikansk bog om, hvordan højrefløjens stilfærdigt trækker midten mod (det nationalkonservative) højre. Det samme ses jo herhjemme.

Har du kaldt din søn en tøsedreng?

For det må jeg med skam at melde tilstå, at det har jeg. Det er mange år siden, men jeg tænkte langt mindre over mit sprog før i tiden.

Her er en fin video, der kortfattet og med enkle midler får vist os, hvad vi lærer vores børn, hvis vi ikke tænker os om, før vi bruger kønnede udtryk, hvor vi ligeså godt kunne lade være.

Ordet “heksejagt” har fået ny betydning

Nu betyder det “når kendte mænd bliver beskyldt af kvinder (der selvfølgelig lyver eller overdriver) for sexchikane”. Dorte Toft skriver i POV, at hun mener, at også denne runde af #metoo er tabt. Vi siger tak til Jes Dorph, den forfulgte uskyldighed, der ifølge eget udsagn ikke har haft en levende chance til at forsvare sig. For det er jo utænkeligt, at Nordisk Film/TV2 har haft tungtvejende grunde til at fyre guldfuglen.

Om os

Tiden iler

En filosof forklarer i Videnskab.dk ganske kortfattet, hvorfor det føles, som om tiden går hurtigere, jo ældre vi bliver. Det giver fuldstændig mening.

Interview med Saszeline

Det gider du ikke, tænker du, og det tænkte jeg egentlig også. Men så hørte jeg lige introen, og den gav mig lyst til at høre videre. Interviewet er lavet af Zetlands tendens- og kulturjournalist Marie Carsten Pedersen, og det er så godt. Hun viser simpelthen, hvordan man tilgår et menneske, hvis holdninger man overhovedet ikke forstår og måske endda foragter. Lyt eller læs.

Søde kartofler-rösti med avokado

Har ikke prøvet denne opskrift, men den lyder dejlig, synes jeg. For vi SKAL simpelthen spise mindre kød (du har også set klimadatabasen, ikk?), og derfor skal vi have et stort repertoire af forskelligartede retter uden kød, som vi enten bare har ingredienserne til i køleskabet eller som kan købes i Netto.

Kunst og kultur

Ugens tip til Netflix

Den her rubrik slutter i samme øjeblik, vi kan gå i biografen igen, det sværger jeg. Men i denne uge har jeg hygget mig med den franske Ring til min Agent, der er letbenet underholdning, men altså, den er jo fransk, ikk’! Den foregår på et talentbureau, hvor “varen” er skuespillere. Det sjove er, at en lang række berømte franske skuespillere optræder i cameo-roller. Det har en vis charme.

Så kan det vist ikke blive mindre

Religiøse motiver inden i træperler, så små, at man kun kan se dem under mikroskop. Men de er lavet for ca. 400 år siden. Forstå det, hvem der kan. Fra det alt for reklameinficerede medie The Mindcircle.

Britisk imperialisme

Jeg har læst (nej, lyttet) en omfangsrig bog, den første af tre, om dannelsen af det britiske imperium, skrevet af den mere end almindeligt interessante britiske forfatter Jan Morris. De næste to handler nok mere om afviklingen. Jeg glæder mig allerede.

Godt Ord er ikke genopstået, men

Oversætter og forfatter Kirsten Marie Øveraas og jeg havde i 2017-18 en podcast om sproget, der hed Godt Ord. Den har i nogen tid ikke været tilgængelig, men nu har vi fået lagt de gamle episoder på Youtube, så de nu kan lyttes af hvem, der måtte have lyst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share