Spring til indhold

Danskerne!

Nu er det ikke bare DF og NB, der bevidst og hele tiden bruger ordet “danskerne” i stedet for “borgerne i Danmark“. Regeringen/Mette Frederiksen gør det også. De optræder populistisk og beregnende, og som Inger Støjberg/NB i annoncen, bruger de “danskerne” til at splitte borgerne i dette land. Knud Vilby har skrevet godt og vredt om det i Altinget.

Corona

“Corona er ikke særlig dødeligt”

Det er en påstand, vi hører jævnligt. Og det er givetvis sandt, hvis man – hvilket i øvrigt er helt i skoven – sammenligner med fx kræft eller hjertesygdomme. Det er også sandt, hvis man sammenligner med Ebola. Til gengæld er den meget dødelig sammenlignet med influenza – som jo faktisk allerede er dødelig, selv om vi normalt ikke tænker over det. Se med i denne video, hvor vi kan se, hvad folk verden over er døde af i år. (Det er lidt svært at se, men den nederste (brun) er Covid19. Den øverste (blå) er Malaria.

Større åbenhed

– fra myndighedernes side er det, en stor gruppe af forskere efterlyser i denne artikel, hvor de påpeger store huller i SSI’s model og forudsiger, at smittetrykket vil stige stejlt i juli-august. Deres største anke er dog myndighedernes mangel på transparens. Og den kan man jo godt dele uden at være læge eller forsker. Desuden håber jeg da ikke, de får ret.

I øvrigt har 2 telepræster udryddet virussen

Det er Michael Thouber fra Charlottenborg, der har delt dette fantastiske klip. Det skete så godt nok i slutningen af marts, så hvad det er, vi senere har set, må, ehm, guderne vide.

Samfund/miljø/politik

Når staten trykker penge

Så bliver der inflation. Det er sådan en slags økonomisk børnelærdom og hovedårsagen til, at “austerity” er blevet indført af regeringer verden over efter økonomiske kriser. For inflation er det værste i verden – det fører lige lukt til Hitler. Men gør det nu også det?

Man fandt ikke på #blacklivesmatter uden grund

Jeg har snuppet den her fra Facebook. Selvom det ikke altid er lige nemt at have andre farver end hvid her i Europa, så er det dog ret sjældent, at folk dør af det. Men i USA sker det simpelthen hele tiden!

I have privilege as a white person because I can do all of these things without thinking twice:

  • I can go birding (#ChristianCooper)
  • I can go jogging (#AmaudArbery)
  • I can relax in the comfort of my own home (#BothemSean and #AtatianaJefferson)
  • I can ask for help after being in a car crash (#JonathanFerrell and #RenishaMcBride)
  • I can have a cellphone (#StephonClark)
  • I can leave a party to get to safety (#JordanEdwards)
  • I can play loud music (#JordanDavis)
  • I can sell CDs (#AltonSterling)
  • I can sleep (#AiyanaJones)
  • I can walk from the corner store (#MikeBrown)
  • I can play cops and robbers (#TamirRice)
  • I can go to church (#Charleston9)
  • I can walk home with Skittles (#TrayvonMartin)
  • I can hold a hair brush while leaving my own bachelor party (#SeanBell)
  • I can party on New Years (#OscarGrant)
  • I can get a normal traffic ticket (#SandraBland)
  • I can break down on a public road with car problems (#CoreyJones)
  • I can shop at Walmart (#JohnCrawford)
  • I can have a disabled vehicle (#TerrenceCrutcher)
  • I can read a book in my own car (#KeithScott)
  • I can be a 10yr old walking with our grandfather (#CliffordGlover)
  • I can decorate for a party (#ClaudeReese)
  • I can ask a cop a question (#RandyEvans)
  • I can cash a check in peace (#YvonneSmallwood)
  • I can take out my wallet (#AmadouDiallo)
  • I can run (#WalterScott)
  • I can breathe (#EricGarner)
  • I can live (#FreddieGray)
  • I can sleep in my own bed (#BreonnaTaylor)
  • I CAN BE ARRESTED WITHOUT THE FEAR OF BEING MURDERED (#GeorgeFloyd)

Hvorfor forlod hun ham ikke bare?

Det hører man ofte i sager om vold i hjemmet. Men der er faktisk ingen ende på den forskning, der dokumenterer, at disse kvinder internaliserer volden og skammen og desuden ofte er “fanget” pga børnene, så de ikke “bare kan skride”. Denne her historie er fra USA, og kvinden, der dræbte sin mishandler, endte med at få 19 års fængsel på trods af, at hans mishandling af hende gennem en årrække var yderst veldokumenteret. Jeg håber på, at noget lignende ikke kan ske her i Danmark.

Viden

Hvorfor lever veluddannede længere?

Jo jo, det har helt sikkert noget at gøre med, at veluddannede bedre forstår sundhedsråd i medier og bedre har råd til at følge dem. Men der er mange andre ting, der spiller ind. Artikel i Videnskab.dk.

Bakterier i stedet for sprøjtemidler

Et kæmpe forskningsprojekt med penge fra Novo Nordisk fonden arbejder på at få naturlige bakterier fra planter (hvede fx) til at holde planten stærk og sund, så sprøjtemidler helt kan undgås. Også fra Videnskab.dk. Vi er kommet ret langt i vores forhold til og viden om bakterier siden Karius og Baktus!

Teknologi

Et alvorsord til Zuckerberg

New York Times’ tech-redaktør har et par alvorsord til Facebook i ugens nyhedsbrev. Det handler om Facebooks egne studier af den polarisering, der sker.

Medier

Ta’ den, Treo!

Jenny Rossander, aka Lydmor, tager til genmæle mod Thomas Treos evindelige sexistiske anmeldelser af kvindelige musikere. Well done.

Kunst og kultur

Ballet i smukke, tomme København

 ‘Closer’ Choreography: Benjamin Millepied
Music: ‘Mad Rush’ by Philip Glass
Dancers: Maria Kochetkova / Sebastian Kloborg
Pianist: Alexander Mckenzie
Directed by Tom McKenzie
This film was made and produced from the 5th – 8th April 2020 in Copenhagen.

Apropos Camus

Et fint essay om Camus, Pesten, Frankrig, Algeriet, WW2 m.m. fra New Statesman. Jeg var tydeligvis ikke den eneste, der havde fået tanken om at læse den her under pandemien…

Japansk tegnefilm

Jeg har været i min lokale bif, Grand, og set Weathering with You, der er Makoto Shinkais (Your Name) nye film. Filmens virkelighed for de unge mennesker i både hoved- og biroller er ikke for festlig – den kan faktisk godt bringe mindelser om den virkelighed, som hovedpersonerne i den koreanske Parasite lever i. De er fattige, de lever på kanten, og det REGNER! Samtidig er den tegnet i fine pastelfarver og er fuld af poesi. Selvom den er dystopisk, er den også fuld af håb. Hvornår har du sidst set en japansk tegnefilm? Nå, er det så ikke på tide?

Vi springer lige 130 år baglæns

Brødrene Lumière lavede en film om Paris i 1890’erne. Den er der nu nogle med for meget tid og vilde evner, der har farvesat og HD’et. Det er fantastisk at kigge lige direkte ind i fortiden på den måde.

4 tanker om “Danskerne!”

  1. DU har nemlig helt ret, Néné. Vilby er spot on med sin analyse og vrede. Regeringen er progressiv på flere punkter end den forrige men hele tiden i en forståelsesramme af ‘gammeldansk’ etnicitet lig ægte dansk. Derfor kommer jeg heller ikke til at elske regeringen og dens første-kvinde . Et sigende eksempel: blev coronareglerne oversat til andre sprog end dansk efter 11. Marts?. ” Nej, her til lands kommunikerer vi på dansk “, svarede Mette F.

      1. Det kan jeg helt bekræfte, og det blev Mino-Danmark og Dansk Flygtningehjælp, der endelig – efter alt for mange uger – fik lavet oversættelser og videosekvenser

        1. Jeg så godt, at Morten Sodemann var instrumentel i at få det til at ske. Og samtidig har de travlt med at sige, at smittespredningen er stor blandt indvandrere.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Share