Spring til indhold

Jorden går under. På et tidspunkt.

Forleden transporterede jeg yngstesønnen og en mindre flok af hans venner. Under køreturen fortalte den ene, en dreng på 12 af “god familie”, at han næsten ikke havde sovet om natten af angst for jordens undergang den 21. december. Da jeg havde fået bakset kæben på plads, spurgte jeg ham, hvor han dog havde den idé fra. Han forklarede, at han først havde læst om det på Facebook og så havde søgt efter det på nettet. Der havde alt, hvad han havde læst, bekræftet ham i, at der måtte være noget om snakken. Hans far havde bedt ham kigge på Videnskab.dk, men på grund af artiklens ironiske tongue-in-cheek-stil, følte drengen sig bare ikke overbevist!

Jeg tror, det lykkedes mig at få forklaret knægten, at jorden ikke går under lige foreløbig, og lidt om hvor de forskellige undergangsmyter, der tilsammen har ført til teorien om jordens undergang 21/12, kommer fra.

Mikael Rothstein (foto lånt fra bjerggaard.dk)

Jeg ville dog ønske, at min biltur med drengen havde fundet sted efter i går, hvor jeg var til et arrangement, der hedder Skeptics in the Pub (FYLDT med nørdede mænd – og en håndfuld kvinder), hvor religionshistorikeren Mikael Rothstein forklarede om undergangsmyter. Det var både festligt, underholdende og oplysende. Den mand er bare en fabelagtig formidler!

 

Både han og @Kimbach har gjort mig opmærksom på NASAs herlige oplysningsside om fænomenet. De stakler er hårdt plagede, men forklarer os tålmodigt om det alt sammen. Mikael Rothstein fortalte også, at nettet nu flyder over med afledte konspirationsteorier om, hvordan NASA bortforklarer det hele pga (…indsæt selv…) og at det er (…indsæt selv…)s skyld det hele.

Bottom line – børn skal undervises i kildekritik fra første klasse. I alle timerne, af alle lærerne. Basta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share