Spring til indhold

Kødbollemysteriet

Hvorfor er falafler, der mestendels består af kikærter – en meget billig ingrediens – meget dyrere end kødboller, der mestendels består af kød – en meget dyr ingrediens. Det er der adskillige forklaringer på. Zetland har spurgt mange mennesker med forstand og fået interessante svar.

Samfund/Miljø/Politik

Kan man tale med træerne?

Per Espen Stocknes er chef for Center for Green Growth på Norges udgave af CBS. Læs om ham i Wikipedia eller i noterne til den her video.

Forskningsfrihed

Jeg kan ikke læse den, men jeg forstår af denne tekst, at et par håndfulde estimerede professorer ved danske universiteter har skrevet en kronik i Berlingske om, at deres forskningsfrihed er truet pga. identitetspolitik. De kan kun nævne eksempler fra USA og England, men er åbenbart overbevist om, at det snart bliver et kæmpe problem i Danmark, som de nu vil komme i forkøbet. 

I Uniavisen skriver professor emeritus Heine Andersen, tidligere sociologisk Institut, at truslen mod forskningsfriheden kommer helt andre steder fra. Vi husker alle historien fra Aarhus Universitet med oksekød og chokolade og deres respektive klimapåvirkninger. Læs og bliv forstemt! 

Forskellene på svensk og dansk coronastrategi?

Zetland har kigget nærmere på dem. Det er ikke helt, som man tror.

Amerikas postvæsen

Amerikas postvæsen har en interessant 240 år lang historie. Hør den i en episode af min favoritpodcast Throughline. Okay, jeg kan næsten se udtrykket i dit ansigt: Postvæsnets historie. 🙄 Men jeg garanterer, det amerikanske postvæsen har virkelig en spændende historie og det har haft – og har – en enorm betydning for det store land.

Bill Gates’ nye yndlingsbog

Den er skrevet af Steven Pinker og handler om, at verden er et bedre sted nu, end den har været før. Det kan jo nok være udmærket at blive mindet om!

FE-skandalen

Peter Kofod er helt sikkert den person i Danmark (som ikke er ansat der), der ved mest om efterretningstjenesterne og deres gøren og laden. Her forklarer han bl.a., hvor langt ude det er, at flere borgerlige politikere, anført af Claus Hjort Frederiksen, vil have Trine Bramsen fyret. Og lad mig bare sige det: Peter Kofod plejer ikke at være synderligt begejstret for Trine Bramsen.

Nedfrosne æg

Kvinders æg må kun opbevares i fem år, mænds for evigt. Den videnskabelige baggrund? Øhm… Artikel på Forskerzonen.

Inger Støjberg om sexisme

Conspirituality

Uf. Mere om den ubehagelige sammenblanding af højrefløjs-konspirationsteorier og den mere alternative helseindustri. Som hele sagen med Saszeline (omg, det navn) demonstrerer, så er det ikke noget amerikansk fænomen.

Viden

Hvordan man undslipper en vulkan i udbrud

Når dygtige mennesker beslutter sig for at formidle svære ting på en måde, så det er spændende, nærværende og til at forstå, så er jeg solgt til stanglakrids. Således også med denne Wired-artikel, der forklarer, at skulle du have været i Pompeii i 79 bc, så kunne du være undsluppet, hvis…

Drømme

Har du prøvet at vide, at du drømte, inden i drømmen? Det er ikke ualmindeligt, og det hedder lucide drømme. Forskerne har opdaget, at vi rent faktisk med vores bevidsthed ved, at vi drømmer. Dvs. at vi sover og er vågne på samme tid. Fin artikel i videnskab.dk forklarer.

Digitalt

Youtube-kaninhullet

Ser du meget Youtube? Så er Youtubes kaninhulsalgoritmer nok ikke fremmede for dig. Du kan hjælpe med at aflure, hvordan de virker, ved at installere en lille extension i din browser og indrapportere, når du har mødt en video, du IKKE havde lyst til at se.

Hvem er inde i QAnon?

Du er ligeglad med QAnon. Du ved ikke, hvad QAnon er, og du er også ligeglad. Du har aldrig hørt om 8chan. Eller 4chan. Eller #GamerGate. Så er den her podcast IKKE noget for dig. Men for os andre: Spændende podcast på Spotify om en ret plausibel teori om, hvem Q er. Tak til Martin Krøger.

Om os

Viskestykkeopbevaring

Det skal selvfølgelig gøres på Marie Kondo-måden!!!

Medier

Nyt borgerligt medie

For det mangler vi åbenbart? Mikkel Andersson starter mediet kontrast.dk. Jeg spørger bare: Kontrast til hvad? Jeg ved godt, man skal orientere sig bredt, men alligevel kan jeg nok på forhånd sige, at jeg næppe kommer til at følge fast med i Kontrast. På den upolitiske måde: Jeg kan ikke lide Anderssons facon, hvor han så ofte går efter manden, ikke bolden, og så mobber han. Jeg kan simpelthen ikke lide mobbere.

Kunst og kultur

Hirschsprungs Samling

For anden gang på ret kort tid deltog jeg med en ven i en omvisning på det fine lille museum bag SMK. Museet har en fin og koncentreret samling af dansk guldalderkunst +/- ca. 50 år. Salene er ordnet kronologisk på gammeldags facon, og på så lille et museum giver det meget god mening. Man ser, hvordan kunstnerne står på skuldrene af hinanden. Men deres omvisninger måtte de altså godt forbedre. Begge de to, jeg har deltaget i, talte ned til deltagerne og gik ikke ordentligt i dybden med emnet. Øv.

Kunstnerkolonien på Skagen

Jeg har skrevet om denne sjove lille serie på DR før. Nu er den slut, og jeg nød den virkelig. Jeg synes, at jeg nu kender nogle nye kunstnere, og kender kunstnere, jeg allerede kendte, bedre. Og jeg har lært en hel del om kunstneres arbejdsprocesser, som jeg ikke vidste. Og så har jeg grint af de seks krukker, der måtte omgås hinanden i hele seks uger! Her er et interview med den temmelig maniske Frederik Næblerød, som jeg næppe ville have fået meget ud af at læse, hvis jeg ikke havde set serien.

Glyptoteket går tiggergang

Det siger virkelig meget om, hvor stramt kunstbranchen har det, når Glyptoteket må bede os om penge!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share