Når s/h fotos fra anno dazumal farvelægges, sker der noget dramatisk med os, beskuerne. Vi kommer meget tættere på de portrætterede. Her er en omtale af en ny bog, der indeholder 200 farvelagte fotos fra første halvdel af det 20. århundrede. Billedet herover er udateret, fra Warszawa ghettoen, farvelagt af Marina Amaral. Bogen hedder The World Aflame og er af hende og historiker Dan Jones.
Samfund/miljø/politik
Hvis Trump taber
Jeg tror, det er en reel risiko, at Trump ikke vil træde tilbage, selvom han taber valget. Læs brevet her til chefen for USA’s militær fra to veteraner. Det er kuldegysende.
Bill Gates
Wired interviewer Bill Gates – først og fremmest om Corona og hans vaccineprogram, men de taler også om fake news, techgiganterne og, selvfølgelig, Trump.
Jeg har set folk på venstrefløjen disse Gates, fordi han ikke bare har givet alle sine penge til velgørenhed – no strings attached -, men insisterer på at kontrollere fonden. Jeg må indrømme, at det simpelthen ikke kan hidse mig op. Han bruger sine mange penge og sin indflydelse på at gøre noget godt i verden. Hatten af for det. Det er der så mange, der ikke gør, eller som ligefrem bruger deres penge på en måde, der skader vores klode.
Apropos stor rigdom
En meget rig kvinde fortæller anonymt om at være født rig og om at forsøge at forstå sine egne privilegier. Hendes anonymitet betyder, at hun kan være ganske ærlig og endda lidt brutal.
Viden
Masker/mundbind
Vi har diskuteret lidt på Twitter, hvorfor det hedder mundbind i Danmark, men masker andre steder. Nogle argumenterer med, at man kalder det mundbind i sygehusvæsnet, men det gør man altså ikke alle steder. Jeg har hørt et interview med Niels Høiby, overlæge og professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, og han siger konsekvent “maske”.
Nå men, Videnskab.dk har en omfattende guide til de bedste stofmundbind inkl. links til videoer om, hvordan de bruges, og hvordan man kan lave dem selv.
Bæredygtigt tøj, findes det?
Videnskab.dk har også set på, hvilket tøj vi skal købe for at være så bæredygtige som muligt. Det er faktisk slet ikke nemt, så det bedste råd er: lad være! Lidt men godt, brug det, du har, og giv resten væk til genbrug.
Teknologi
Mere QAnon
Stephen Levy, chefredaktør på Wired, har et nyhedsbrev, som jeg stort set læser hver uge. I denne uge er han på ferie, men hans afløsers nyhedsbrev er også værd at læse. Hun har kigget nærmere på de beskyldninger om pædofili, der, via QAnon (jeg linkede til god forklarende Zetland-artikel om fænomenet i sidste uge), spredes om A-list celebrities, der har én ting til fælles – de er “liberals”, som de siger i USA.
Kunst og kultur
Frank Lloyd-Wright
Meget fint portræt fra Artlander Magazine af Frank Lloyd Wright. En meget farverig person, må man sige! (Jeg kendte intet til hans personlige historie, før jeg læste artiklen).
Læseklub
Grandteatret, min favoritbiograf, har startet en læseklub, hvilket det var lykkedes mig ikke at opdage. Sgu imponerende! Heldigvis havde en veninde opdaget det og lokkede mig med til en særvisning af Christian Braad Thomsens film om Karen Blixen, Storyteller fra 1995. Filmen forekommer temmelig bedaget, men det har sandelig en egen charme. Jeg blev nærmest lidt småforelsket i Knud W. Jensen – det er et herligt interview, der er med ham.
I øvrigt blev vi oplyst om, at Rungstedlund i løbet af efteråret afholder en række litterære saloner. Læs mere på hjemmesiden.
Det er enkelt at “melde sig ind” i læseklubben, klik på linket, der er til en Facebook-gruppe, hvor arrangementerne annonceres. Eller hold øje på biografens hjemmeside. Næste arrangement er på tirsdag, hvor de viser “Stefan Zweig: Farvel til Europa“. Den har jeg set, og jeg kan varmt anbefale den.
To romaner blev jeg færdig med
Jeg hørte Bernadine Evaristos Girl, Woman, Other som lydbog og læste Hanne-Vibeke Holsts Som Pesten i en meget tung (683 s) hardback-udgave fra biblioteket.
Cisternerne
Den usædvanlige argentinske kunstner Tomás Saraceno har fyldt endnu mere vand i Cisternerne, end der var i forvejen. Og introduceret edderkopper (bare rolig – du får ikke aktiveret din eventuelle araknofobi). Til gengæld skal du ud og ro, hvilket jeg fandt hårdere og tungere, end jeg havde ventet. Det er en flot oplevelse – husk at bestille tid!
I øvrigt har Jr. også været i Cisternerne, selvfølgelig med dronen. Han har filmet livestream for DJ Kölsch – det er ganske flot. Til min overraskelse er jeg ret begejstret for musikken.