Spring til indhold

Når skønhed er en forbandelse

Først en undskyldning: Beklager, at I har måttet undvære #serendipitet i flere uger. Først holdt jeg ferie, og så blev jeg syg, og så – løb jeg tør for andre undskyldninger, end at jeg ikke lige orkede…

Søndag formiddag var jeg med en veninde i Grand og se The Most Beautiful Boy in The World om drengen Björn Andresen, der spillede rollen som Tadziu i Viscontis udødelige filmatisering af Thomas Manns Døden i Venedig. Filmen berørte mig langt mere, end jeg havde ventet – den er et fint og fuldstændig hudløst portræt af Bj¨orn, der i dag er en ældre mand, der helt tydeligt har haft en svær vej gennem livet. Vi får oprullet hans historie, som fortælles af både ham selv og andre, og det er simpelthen så respektfuldt, men alligevel nærgående.

Skaknovelle

Den film er nogenlunde, som jeg kunne forestille mig, at Stefan Zweig kunne have ønsket sig den. Vi får lige nøjagtigt et blik ind i den verden af i går, som både Zweig selv og Skaknovelles hovedperson levede i i det skønne Wien. Men derefter synker vi med advokaten Josef ned igennem Alle Dantes forgårde til helvede, mens SS-folk på raffineret vis prøver at få hans rige klienters kontonumre ud af ham. I frem- og tilbageblik er vi samtidig ombord på Amerika-båden, hvor selve skakspillet finder sted. Det hele foregår med nøjagtig den patos, som Zweig skrev med. Patos er ikke hot nu om dage, og når det bruges, over- eller underdoseres det tit. Men her er det perfekt, synes jeg.

Maid

Jeg har ikke hørt noget snak om denne miniserie på Netflix. Den når ikke samme niveau som Mare of Easttown (HBO), men den slår samme tone an. Her er der dog ikke nogen krimigåde; vi må nøjes med hovedpersonens kamp for at holde snuden over vande i en tilværelse, hvor det er småt med troværdige familiemedlemmer og venner, man kan læne sig opad i en trængt situation. Man undrer sig ikke over, at så mange amerikanere sover i deres biler på Walmarts uendelige parkeringspladser. Jeg synes, serien er en fin afveksling fra alle de tju-bang-serier, streamingtjenesterne ellers disker op med.

https://youtu.be/tGtaHcqsSE8

Apropos TV-serier

Så har BBC lavet en liste over deres anmelderes 100 favorit-serier. Den finder du her. Jeg har set 38, hvor mange har du set? Hvis du vil tjekke, om en serie ligger på en af de streamingtjenester, du har adgang til, så anbefaler jeg appen PlayPilot.

Ugens bog

Faktisk har jeg læst to, men der er jo så også gået noget mere end en uge! Den ene, Matrix af Lauren Groff, handler om en ung kvindes skæbne, da hun bliver deporteret fra Frankrig til et nonnekloster i England engang i en fjern fortid. Jeg blev ikke revet med. Læs på Goodreads.

Den anden var der så meget mere gods i! Empireland af Sathnam Sanghera handler om, hvordan England dealer med sin kolonifortid, og der er virkelig smæk for skillingen, selvom der altså er tale om en særdeles vel-researchet faglitterær bog. Når han prøver at forklare, hvordan Brexit kunne ske, og hvordan så mange englændere aldrig rigtigt har opdaget, at Imperiet ikke længere eksisterer, skriver han, at de har indtaget en: “toxic cocktail of nostalgia and amnesia.” Ret rammende! Læs mere på Goodreads.

Mere TV

I anledning af Bornedals film Skyggen i mit Øje, som jeg ikke har set endnu, har DR fundet en dokumentarfilm frem om samme emne, nemlig bombningen af Shellhuset og den franske skole. Filmen hedder Angrebet på Shellhuset og er fra 2013. Den er lavet af Simon Bang og Martin Sundstrøm. Det er en meget god og helt grund-spændende film, selvom vi jo godt kender udfaldet. Jeg anbefaler den varmt!

Bornholms Kunstmuseum

Min efterårsferie var på Bornholm – det er altså en dejlig ø! Og selvfølgelig skulle jeg forbi museet. Her kan man se værkerne fra DR’s serie Kunstnerkolonien på Bornholm, men man kan selvfølgelig også se deres fine lille, faste samling. Jeg er egentlig ikke den allerstørste fan af Oluf Høst, men billedet herunder synes jeg virkelig godt om.

Da jeg læste Adam i Paradis om Kristian Zahrtmann, fandt jeg ud af, at han er født på Bornholm, og der er da også et helt rum med Zahrtmann-billeder på museet, deriblandt det helt igennem besynderlige Det Mystiske Bryllup i Pistoia fra 1894. Her en detalje fra det store billede. Lys/skyggevirkningen er Zahrtmanns, det er ikke mig, der har sjusket med fotografiet.

Samfund/miljø/politik

Inflation

Det er et af de allerhotteste emner blandt økonomer og økonomiinteresserede lige for tiden, så den gode Hakon Mosbech fra Zetland kommer os til undsætning og får gjort rede for de modsatrettede synspunkter: Er de nuværende prisstigninger “bare” et resultat af diverse hændelser over det sidste års tid, eller er der tale om en større trend? Læs eller lyt og bliv klogere.

LEGO lytter til videnskaben

– i et studie, LEGO selv har finansieret, kommer forskerne frem til, at kønnet legetøj er skadeligt for børn. Både drenge og piger. Så LEGO lover nu, at de vil anstrenge sig endnu mere for at skabe legetøj, der appellerer til både piger og drenge (og i endnu højere grad til pigernes og drengenes forældre).

 Containertransport II

For nogle uger siden viderebragte jeg en Zetland-artikel, som de igen havde fra deres hollandske søstermedie. Her er anden del af den umådeligt interessante historie om, hvad der sker bag kulisserne i containertransporten af alt det, vi konsumerer.

Bill Gates og microchippen

Zetlands internetgraverjournalist Frederik har været endnu dybere nede i kaninhullet, end han plejer, og der har han fundet den danske ophavsmand til den sindssyge konspirationsteori om, at Bill Gates har fået os alle sammen udstyret med en microchip, som gør os sporbare for nogle onde personager.

Hvem udleder mest CO2?

(screenshot Our World in Data)

 Viden

Tal girafsprog til din læge

Hvis du ikke har et familiemedlem eller en ven med til en vigtig (eller måske knap så vigtig) lægesamtale, så gør dig selv den tjeneste at benytte det gode gamle trick med at gentage det, lægen har sagt, og spørge, “har jeg forstået dig rigtigt?” Så kan du meget bedre huske, hvad lægen sagde, når du kommer hjem.

Teknologi

Facebook Papers

Igen er Digital Ugerevy helt fremme i skoene med at udlægge Facebook Papers for os på letforståeligt dansk og med masser af links.

Twitter læner mod højre

Det afslører deres egen forskning. Vi har stadig til gode at finde ud af, om det er selve algoritmen, der er årsag til det, eller om højrefløjen bare er dygtigere til at bruge Twitter. Læs her om offentliggørelsen af Twitters egne undersøgelser (tak til Digital Ugerevy for linket). Lederen af HOPE-projektet Michael Bang Petersen gør mig opmærksom på, at der kan være tale om noget, der hedder ratio-effekten. Det vidste jeg ikke, hvad var, men folk på Twitter er hjælpsomme. Forklaring hos Urban Dictionary. Dvs. at venstrefløjen er så venlige at hjælpe folk på højrefløjen til at komme højere op i algoritmerne ved at retweete/kommentere indlæg, de er uenige med.

Om os

Kunstig befrugtning

Det bliver mere og mere almindeligt, at den ene part af et par ikke kan producere levedygtig sæd/æg. Og derfor går de til en sæd/ægbank og får anonymt doneret sæd eller æg. Denne historie om en (halv)bror og søster, der finder hinanden via 23andMe (gendatabase), vil blive mere og mere almindelig. Med gendatabaser kan man ikke (mere) være en anonym donor af sæd/æg, så hvad stiller vi op med det?

Billie Eilish

Åbenbart mistede hun 100.000 followers efter at have optrådt i en vild divakjole à la Marilyn, fordi hun “svigtede sit image som en rebel”. Et virkelig alvorligt problem på sociale medier er de dér storme over (næsten) ingen ting. Der er hundreder af dem. Her giver en ung kvinde efter for trangen til at give den som super-diva en aften. Hvem ville ikke gøre det? (og det gælder også de mænd, der bare ikke vil være divaer, men et eller andet andet). Giv nu folk et break!

Pjat

Åh, Debbie (Åh, Kermit)

2 tanker om “Når skønhed er en forbandelse”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share