Spring til indhold

Radix Malorum

Roden til alt ondt, betyder det. Og det er Dante, der mener, at misundelse er netop det. Læs dette essay om misundelse, der altid når sit årlige højdepunkt omkring jul.

Samfund/miljø/politik

Nulsumsspil

I USA (og andre steder) får fostre hele tiden flere rettigheder. Desværre er netop denne type rettigheder tilsyneladende et nulsumsspil, for samtidig får kvinderne – fostrenes mødre – færre rettigheder. Læs artikel fra New York Times, der gennemgår de absurde sager, hvor kvinder er blevet anklaget for mord, fordi deres foster er dødt. Tak til Dorte Toft for link.

Den ondeste satire

Du har nok hørt, at Elizabeth Warren som den første har meldt sig som præsidentkandidat for Demokraterne. Her fortæller en hvid mand, der i øvrigt elsker kvinder, selv er gift og har døtre, hvorfor han allerede er begyndt at hade hende, ligesom han hadede Hillary Clinton. Det hele lyder, som Jordan Peterson kunne have sagt det – men han ville ikke have været satirisk. Tak til Elisabeth Møller Jensen for denne perle.

Snydt igen

Denne artikel fra The Atlantic fortæller, hvordan Trumps tilbagetrækning fra Syrien kombineret med hans nærmest kærlige forhold til Erdogan betyder, at kurderne, der ellers har været instrumentelle i at holde Islamisk Stat stangen, igen har trukket det korteste strå. Hvad er det lige med kurdere og palæstinensere, der ALTID skal trække det korteste strå?

Digital strategi der virker

BBC har lagt en digital strategi, der virker. De holder på og tiltrækker brugerne. Strategien hviler på at tilfredsstille brugernes behov – også dem de måske ikke giver så klart udtryk for. Glimrende artikel hos Medietrends, hvorfra diagrammet er lånt.


Teknologi

Der skal antropologer til

Når antropologer kigger på teknologi, så udvides rammerne for, hvad vi opfatter som teknologi, og samtidig får vi en langt bedre forståelse for, hvad teknologi egentlig er. Læs med hos Videnskab.dk.

McHangama har (igen) fat i noget

Sammen med en kollega skriver McHangama i Foreign Policy om, at brugen af kunstig intelligens er ved at underminere vores demokrati. Det handler selvfølgelig om den stadigt accellererende samkørsel af data, som politikere og embedsmænd er så begejstrede for. Kloge ord i tide. Også denne artikel fandt jeg via Dorte Toft.

Kvalitet/kvantitet

Forsker i børn og internet Stine Liv Johansen understreger (igen), at teknologi, iPads, Fortnite, YouTube ikke er farlige i sig selv. Det, der er farligt, er, når vi overlader børnene til sig selv i timevis uden at holde øje med, hvad de laver. Det handler ikke blot om at styre udenom voldeligt indhold, men i allerhøjeste grad også om, at børnene bliver udsat for massiv reklamepåvirkning. Vi skal styre dem – nogle gange med ret hård hånd – hen imod alt det kvalitetsindhold, der også er på nettet. Artikel fra Medierådet for Børn og Unge.

Wearables

En hurtig gennemgang af nye medicinske “wearables”, der tilbyder forskellige former for hjælp, støtte og lindring, som tidligere krævede medicin og/eller fysioterapi. Bemærk, hvor mange af opfinderne er kvinder. Artikel i Wired.

Viden

social mobilitet og byplanlægning

Når nogle storbyer er meget bedre til social mobilitet end andre, er det smart at kigge nærmere på, hvordan det kan være. Minneapolis i USA er sådan en by. Forklaringen er byplanlægning – ikke straf og ghettoisering. Den grundige artikel står i The Atlantic.

Skovdrift i DK er ikke CO2-neutral

På hjemmesiden gylle.dk forklarer en biolog hvorfor. Og hvad der kan gøres.

Nogle virksomheder har styr på deres sh**

Heriblandt Patagonia. I det her interview i Fast Company med Patagonias ejer forklarer han, hvorfor det er indlysende for ham at dedikere virksomheden til at hjælpe med at redde planeten. Hvis du spørger dig selv, hvorfor Patagonia er (halv)dyrt, så er svaret her.

BrainNet

Nu kan vi dele vores tanker – direkte fra hjerne til hjerne. Huh, det’ vildt! Artikel i Science Alert.

Planter med kanin-DNA

Ikke bare er det muligt, det er også godt (for indeklimaet). Artikel i Videnskab.dk.

Den bedste nyhed

En ualmindelig stædig kræftforsker har løst børne-leukemiens gåde. To faktorer spiller ind: Dels en medfødt mindre mutation på et gen, dels, og det er det vigtige, at barnet ikke har haft en infektion i sit første leveår. Forskeren argumenterer for mere snavs, mindre bakteriedræbende halløjsa, mere kontakt med andre børn. Artikel i The Guardian.

Om os

50 gode podcasts til de trængende

The Atlantic har samlet sine favoritter. Der er mange gode i blandt.

Svensk oprydning

Måske er svenskerne virkelig lidt mere morbide end os andre? Anyway, de står faddere til en ny oprydningstrend, döstädning. Ryd op i dine ting med tanke på, at dine efterladte skal bruge tid, mens de sørger over din død, på at rode igennem dine gamle udstillingskataloger og diverse pinlige ting, du har anskaffet dig til sex/slankning/peeling/whatever. Da min (mor)mor døde, efterlod hun sig 100 m2 med ting og sager, lige fra 1000 vaser og service til en mindre hær til ældgamle IKEA-kataloger og avisudklip fra 40 år. I plastikposer… Til gengæld, da min (mor)far døde, efterlod han sig kun det, han gerne ville have jeg skulle arve/se eller som jeg havde brug for. Intet andet. Gæt, hvad der var rarest!

Ud med alt det, vi ikke bruger! Læs den sjove artikel i Nexttribe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share