Spring til indhold

Befrielsesdagen

I en del år i 80’erne og 90’erne tænkte jeg, at det med lys i vinduerne til fejring af Danmarks befrielse var en skik, der godt kunne uddø, fordi dem, der oplevede det, snart er væk. Det er måske svært at forestille sig i dag, men tanken om, at politiske partier med åbenlyst racistiske dagsordner stormer ind i parlamenter over hele Europa, var så fjern, så fjern dengang.

Så jeg har tændt lys de sidste mange år, og i år er det desværre vigtigere end nogensinde før. Og – sådan set mere vigtigt – vi skal tvangsindlægge vores børn til at høre om, hvorfor vi gør det. You know: “This is London (…)”.

I morges vågnede en radikal lokalpolitiker på Fyn til stenkast gennem sine vinduer. Et kvalificeret gæt er, at det ikke var “muslimske bøller” eller Antifascistisk Aktion, der stod bag.

Samfund/miljø/politik

Jøder og muslimer

Det er ret særligt for Danmark, at de højreradikale partier omfavner jøderne. Den “almindelige” amerikanske højrefløj gør det, som højrefløje gør i det meste af verden, men de yderligtgående hader i reglen jøder lige så meget, som de hader muslimer. Blot ikke i Danmark, hvor RP omfavner jøder med samme entusiasme som DF. Læs her to kendte amerikanske skribenter og debattører, Mehdi Hasan og Jonathan Freedland – en muslim og en jøde – om, hvordan de to religioner bør gøre fælles front.

Fake statistik

Der er mange slags fake news. Her i form af en “statistikdatabase” fra Serbien. Læs, hvordan de indsamler deres statistik. Derefter vil du ikke længere undre dig over, at fx Den Korte Avis benytter sig af den.

Kvinder skal dit og kvinder skal dat

Socialdemokraten Simon Simonsen har, som de fleste brugere af sociale medier nok har opdaget, udtalt sig om solomødre og specifikt hans partifælle Joy Mogensen. Jeg har én eneste socialdemokrat tilbage i min bekendtskabskreds (tror jeg nok), og han har skrevet en disclaimer på sin Facebook, fordi han synes Simonsens udtalelser er helt til hest. Det overrasker ingen, at det synes jeg også. Her skrive Ditte Giese hos Heartbeats meget præcist, hvad det handler om.

Chefredaktørernes mantra

Stort set alle chefredaktører i Danmark har sagt, at det ikke kan lade sig gøre at drive et seriøst dagblad uden premium indhold. Men det kunne det så godt alligevel – The Guardian/The Observer har vendt underskuddet. Læs hvordan de gjorde det.

Privacy

New York Times har en del forskellige nyhedsbreve – et af dem er The Privacy Project. I denne uge handler det om, hvordan man kan straffe Facebook for dets rolle i Cambridge Analytica-skandalen, som jeg nævnte i forrige uge. Der er interessant input, så jeg deler nyhedsbrevet med jer. Der er masser af links ud af artiklen, til dem, som vil vide mere.

Teknologi

Digital kultur

Et nyhedsbrev på dansk om digital kultur – dvs. tv-shows, gaming, mv. Jo, det findes, det hedder Tryk Start og laves af Julie Horup, der er en af vores fremmeste danske eksperter på området. Læs med og abonner her.

Viden

The kids are alright

Videnskab.dk har været til prisuddeling blandt unge opfindere. Det er så inspirerende at læse om unge mellem 10 -20, der finder på ting – en dejlig modvægt til den evige klagesang om “tidens ungdom”.

Kvinders seksualitet

Kvinders seksualitet bliver nu endelig ordentligt undersøgt. Og ligesom det meste andet forskning i køn, der involverer hårde data, så viser alle de nye studier det samme – nemlig at der slet ikke er de store forskelle mellem kønnene, som vi elsker at fremhæve. Artiklen gennemgår en masse ny forskning på området.

Mere om GMO-afgrøder

Som nævnt i sidste uge, er der røre i GMO-debatten. Det skyldes dels det nye studie, der i høj grad “frikender” GMO, dels at Etisk Råd har taget stilling. Du kan læse en gennemgang af studiet inkl. interview med en kritisk forsker hos Videnskab.dk og et interview med forpersonen for Etisk Råd hos Zetland. #allevinklerdækket

Seneste nyt om dødsmetal

Nu hvor Copenhell annonceres over hele København, er det passende at påpege, at dødsmetal ikke gør folk aggressive. Faktisk oplever mange københavnere, at de mange langhårede mænd med grimme T-shirts, der hvert år invaderer København til Copenhell, er nogle af de flinkeste mennesker, man kan møde. Her er et studie, der bekræfter, hvad vi godt vidste – dødsmetalfolk er flinke folk.

Kultur uden religion?

Videnskab.dk svarer på det kloge spørgsmål: Har der nogensinde eksisteret en kultur uden religion? Spoiler alert: Svaret er nej.

Om os

random google-søgning

Når man fordriver tiden med at Google en gammel klassekammerat, og det, der dukker op, er ubehageligt og sørgeligt. Læs en god historie, vel fortalt.

kvinder der afbryder

Det viser sig, at kvinder, der afbryder en mand, der taler, opfattes langt mere negativt end mænd, der gør det samme. Der kan man bare se.

Kunst og kultur

Husk det nu

Jeg er lidt bagud med kulturen i denne uge. Jeg lytter og læser to enormt tykke bøger, så der går altså noget tid, inden jeg har noget at skrive om på den front. Og jeg har ikke været i biffen i denne uge. Men du husker, at du skal se Værk uden Skaber, ikke?

Game of thrones

The Guardian har samlet læsernes forudsigelser om, hvordan Game of Thrones ender. Det er ret sjovt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share