Spring til indhold

Vi er i dårligt humør!

sådan kollektivt! Se “hedonometret” (som jeg ikke vidste fandtes, før jeg læste om det i Technorama nyhedsbrevet). Det handler så faktisk kun om folk, der er på Twitter og kun om dem, der tweeter på engelsk. Meeen alligevel, tjek det ud!

Samfund/miljø/politik

Dansk Mandesamfund

Nogle gode mænd, hvoraf jeg kender den ene godt, har startet Dansk Mandesamfund, hvis formålsparagraf du kan læse ved at klikke på linket. Du kan melde dig som interesseret her. Foreningens hovedformål er at skabe et ligestillet samfund med lige respekt for alle køn. Her er muligheden for at deltage i et arbejde for at forbedre mænds vilkår dér, hvor den er gal (fx inden for sundhed), uden samtidig at stå og skrige, at det er kvindernes skyld.

De stakkels mænd

Jakob Brønnum skriver glimrende i POV om “de stakkels mænd” – altså dem, der nu ikke må flirte mere, dem der aldrig kan lægge an på en kvinde igen, dem der virkelig gerne vil fokusere på noget vigtigt nu, dem der siger, at kvinder bruger sex til at opnå fordele, etc. etc. Han har en opsang til dem, som er hårdt tiltrængt! Og så vil jeg da gerne lige tilføje for egen regning: Hej mand, hvis du er utilfreds med, at kvinder bruger deres seksualitet til at opnå fordele hos dig, så må du jo bare lade være med at falde for det. Har du tænkt på det?

“De fem i Nordkorea”

Det er svært få lov til at være negativ over Mads Brüggers Nordkorea-”doku”, når de fleste omkring én synes, den er åh så fantastisk. Brüggers form er og har altid været mig imod – han kaster andre mennesker under bussen for sin egen karriere og fornøjelses skyld, og det kan jeg virkelig ikke lide. Da jeg blev færdig med at se den, brugte jeg lidt tid på at finde noget substantiel kritik af serien, men det lykkedes mig ikke rigtigt (det er ikke det samme, som at det ikke findes – så grundig var jeg heller ikke, ligesom jeg kan være blevet stoppet af diverse paywalls). Men her skriver Mette Holm sobert og ædrueligt om det.

Viden

Mødommen

En artikel i videnskab.dk gennemhuller – igen – myterne om “mødommen”. Det er IKKE muligt for en læge at fastslå, om en pige/kvinde har haft samleje eller ej. Mødommen er ikke en hinde, men en krans. Og kan vi SÅ få noget seriøs seksualundervisning i de små klasser i skolen.

Diskussion om ansigtsmasker

…skal åbenbart være en ting. Det er sgu næsten ikke til at bære, men når Danmarks tidligere statsminister går ud og sår tvivl om nytten, så må man desværre bare erkende, at det ER en ting. Allerede i juli kom videnskab.dk med en opsummering af forskningen (heraf artiklen fra The Lancet, som jeg bragte i sidste uge). Og de fortæller om baggrunden for, at amerikanske forskere advarer mod det danske mundbindsstudie.

Om os

Myter om mad og helbred

Der cirkulerer stadig en del myter om, hvad der er “sundt”. Fx sammenblandes “slankende” ofte med “sundt”, og det er simpelthen bare ikke det samme, selvom det selvfølgelig ofte er det. Her er lige en hurtig oversigt. 

Det femte punkt på listen handler om detox-kure. Jeg husker stadig med rædsel den detox-kur min meget helsebesatte mor engang fik mig overtalt til at gå på. Det var FORFÆRDELIGT, simpelthen. Jeg blev så syg af kuren, og det havde absolut ingen effekt, da min mave endelig blev sig selv igen bagefter. Don’t go there.

Kartofler

Jeg er altid på udkig efter nye måder at tilberede kartofler på. Jeg tilhører ikke kartoffelfornægterne – det er en god, sund og billig råvare, som kan udgøre basis for mange typer måltider. Disse her græske kartofler lyder, som noget man sku’ prøve af.

Nøglen til at leve godt, længe

Japanere i Okinawa lever længst i verden. Og ikke bare det, de lever også bedst, hvilket i min optik er det vigtigste. Journalisten i artiklen har spurgt en håndfuld af disse meget gamle mennesker, hvad deres “hemmelighed” er. Og de siger allesammen: “Jeg spiser dejlig mad” – en af dem endda “jeg elsker søde sager”. Ta’ den, helsefreaks.  Det er selvfølgelig vigtigt at spise sundt og alsidigt – men vi skal sørme også huske at nyde maden!

Medier

Pinligt, Børsen!

Forhåbentlig har de røde ører hos Børsen og TV2. Anders Colding var heldigvis hurtigt ude på Twitter og skælde ud over en clickbait-overskrift, der er Ekstrabladet værdigt:

Og historien? Jo, en af de deltagere i vaccineforsøget, der havde fået placebo, var død af noget helt andet. Flot!

Berlingske var også rigtigt ude og puste til den konspirationsteoretiske ild. Se ovenfor om, hvorfor studiet er afvist. For et såkaldt seriøst dagblad at antyde, at tre kæmpestore internationale videnskabelige tidsskrifter har afvist artiklen af politiske grunde er langt ude – hvis man ikke har noget substantielt at bakke det op med.

Teknologi

Twitter tweak

Twitter indbygger lidt modstand for at forhindre bevidstløs retweeting. Det er nok meget godt. Via Digital Ugerevy.

Tastaturgenveje

Jeg er nogenlunde med, når det gælder tastaturgenveje (Når man har problemer med leddene, bliver man hurtigt god til det), men der var alligevel et par stykker af dem her, jeg ikke kendte.

Falske Facebook events

Frederik Forklarer Internettet er en serie podcasts på Zetland, hvor et nyt fænomen på internettet forklares, så alle kan være med. I denne uge handlede det om et falsk (et af mange) event på Facebook, nemlig den Sorte Diamants aften med Piketty. Hvorfor oprette et falsk Facebook event, spørger man sig selv. Svaret kan du lytte dig til.

Kunst og kultur

Kunst påvirket af sygdom

Abbott Thayer’s ‘A Virgin of 1892-3.’

Her er en artikel om, hvordan kunstnere er påvirket – og inspireret – af sygdom. I mange år var tuberkulose en mystisk sygdom, som man ikke forstod oprindelsen af og ingen kur havde imod. Fordi adskillige berømte kunstnere døde af tuberkulose, blev sygdommen romantiseret. Artiklen tager udgangspunkt i den ikke særligt kendte maler Abbott Thayer og er oprindeligt skrevet i The Conversation, men oversat til dansk og bragt i videnskab.dk.

Et kig indenfor hos Ingels

Jeg ved ikke med dig, men jeg har da ønsket mig at få lov til at kigge indenfor hos Bjarke Ingels derude på Holmen. Det har Architectural Digest nu fået lov til, og vi kan kigge med. Tak til Morgenposten for link.

Oh Dolly

The New Yorker har læst en ny bog om Dolly Parton, og anmeldelsen er mere et referat end en anmeldelse, og der er også henvisning til den podcast, jeg anbefalede for snart mange måneder siden. Den kan man stadig finde.

Bogklub?

Siden sidste uge har jeg ikke fået læst en bog færdig, selvom enden nærmer sig for en af dem, jeg har gang i. Jeg gad godt tale mere med andre om de bøger, jeg læser, og det luftede jeg under en bogopdatering fra Jeppe Haugaard på Instagram. Han sagde, at han var frisk på at være med i en bogklub, hvis jeg startede en. Vil du være med?

Vi kan mødes på Google Meet eller på Zoom, så hverken Corona eller geografi er en hindring. Jeg forestiller mig, at vi definerer nogle rammer, som alle kan blive enige om, for, hvilke typer af bøger, vi gerne vil læse, og at medlemmerne så skiftes til at vælge en bog. For mit vedkommende skal det ikke nødvendigvis være nye bøger – jeg vil nødigt føle mig pressset til at købe en ny bog hver måned – og heller ikke presse andre.

Hvis du er i tvivl om, hvilke bøger jeg holder af at læse, så kan du kigge på Goodreads, hvor jeg holder regnskab med, hvad jeg læser.

1 tanke om “Vi er i dårligt humør!”

  1. Tak for endnu en række inspirerende links til alt mellem himmel og jord :-)
    Jeg deltager gerne i en virtuel bogklub.
    Mvh/Lars

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share