Hirschsprungs Samling har netop åbnet udstillingen Englens Kys om den syge pige som motiv i nordisk kunst fra midten af 1800-tallet og knap 100 år frem. Det er en fin og meget overskuelig udstilling om dette ret snævre, men meget udbredte tema i kunsten. I kataloget står der bl.a. “Kunstnerne synes i den syge pige at have fundet personificeringen af sygdom – sygdommens ansigt“. Det er vigtigt at huske, at sygdom virkelig var “hver mands herre” dengang, da hverken penicillin eller vacciner endnu var udbredt. Udstillingens titel er taget fra maleriet herover (kommer igen nedenfor) af Elisabeth Jerichau-Baumann. Maleriet forestiller H.C. Andersen, der læser højt af fra sin novelle Englen for Elisabeths egne børn (som hun havde otte eller ni af, hvis jeg husker ret). Gad vidst, om der stadig er forældre, der har modet til at læse den novelle højt? Her er digtet Det Døende Barn.
Der knytter sig noget særligt til to af billederne. Den døde pige på Harald Slott-Møllers billede er Astrid, Georg Brandes’ datter. Maleriet var en gave til Brandes-parret fra Slott-Møller. Astrid døde ti år gammel af difteri.
Munch skrev om sit maleri af det syge barn: “I det syge barn fandt jeg mig nye veje – det var et gennembrud i min kunst – det meste af, hvad jeg senere har lavet, fik sin fødsel i dette billede.”
Moby
Jeg har læst begge bind af Mobys selvbiografi, Porcelain og Then it Fell Apart, og filmen her er en visualisering af bøgerne. Men en meget original og nyskabende én af slagsen. Jeg så den i Cinemateket forleden dag.
Shakespeare
Jeg har stadig nogle stykker til gode, for de er lidt krævende, men Informations utrættelige chefredaktør Rune Lykkeberg har brugt sommeren på at tale med ti forskellige mennesker med over-gennemsnittet indsigt i Shakespeare om, hvad man kan bruge Shakespeare til i dag (en masse), og så går de i hvert afsnit tæt på ét af skuespillene. Det er simpelthen umådeligt interessant og klogt! Det er ganske gratis – søg efter Radio Information i din podcast-app, og find så de særlige Shakespeare-udgaver.
Ugens bog
har nok været ugens bog for mange tusind mennesker! For det er den nye Sally Rooney, Beautiful World, Where are You. Den er præcis lige så god, som alle anmelderne siger… Jeg har skrevet mere her.
Den indpakkede triumfbue i Paris
Den gad jeg virkelig godt se, men den er der kun i 16 dage, så vi må nøjes med billeder og video. Stakkels Christo og Jeanne-Claude, der ikke fik set deres eget værk. Se den glimrende lille portrætfilm fra CBS Sunday Morning herunder.
Nyt ovenpå gammelt
En forladt og ødelagt tidligere staldbygning i Island har fået en overetage. Ligefrem kønt er det ikke, men det er godt tænkt, og set fra gavlen ser det ret forrygende ud. Se billederne her hos Dezeen.
Samfund/miljø/politik
Barsel til mænd
Euromans nye klummeskribent hylder det nye forslag. Prøv lige at læse, hvad han skriver, inden du lukker og slukker.
Krystaller i teenageværelserne
Åbenbart er mange teenagere for tiden optaget af krystaller og deres angiveligt helende virkning, så de ønsker sig rosakvarts eller lapis lazuli til at stå og glitre på kommoden. Men det er måske en idé lige at vise teenageren denne artikel fra DanWatch, som beskriver denne stort set uregulerede industri, som ikke sjældent involverer børnearbejde og generelt elendige arbejdsvilkår i minerne.
Viden
Hjernekassen om mobning
Om morgenen, inden jeg lyttede til Hjernekassen, havde jeg hørt et afsnit af den ovennævnte podcast fra Information om Shakespeare. Der talte Rune Lykkeberg og gæsten om det moderne menneske, som stræber efter at være *unikt*. Da jeg så senere gik i gang med Hjernekassen, og den første gæst fortalte om sin barndoms mobbeoplevelser, der var næsten én-til-én magen til mine helt ned til vores fødselsår, tænkte jeg, at så sk*** unikke er vi så heller ikke! Gæsten fortalte, hvordan tårerne vældede op i hans øjne, da han efter mange, mange år genbesøgte den skolegård, hvor meget af mobningen fandt sted. Også det kunne jeg fuldstændig relatere til.
Peter Lund Madsen interviewer også, som han har for vane, to vidende mennesker, og vi bliver kloge på, hvor langt man i dag er kommet med mobbeforskning og forebyggelse af mobning i skolerne. Positivt er det, at færre føler sig mobbet i dag end tidligere.
Programmet slutter – urelateret – af med den fuldstændig gudsbenådede formidler Anja C. Andersen, der kort fortæller om Mars (planeten).
Forknølet
Nu hvor jeg selv er forkølet for tredje gang i år (wtf??), kommer her en opsummerende artikel fra Videnskab.dk om forkølelse, og hvad man kan gøre ved den (hint: ikke ret meget). Men den er interessant alligevel, fordi den også ser på, om vi kan forebygge forkølelse. Det kan vi mest ved at spise sundt, ikke ryge, få vores søvn, vaske hænder, nyse i ærmet, you get it…
Medier
Nyhedsbreve og Apples nye privatlivsstramning
Det skriver Lars K. Jensen, der selv har nyhedsbrevet Digital Ugerevy, som jeg læser hver uge, om i en længere artikel. Den er nok mest interessant for os, der sender nyhedsbreve.
Om os
We’ve commodified the hell out of intelligence
Meget sjovt, men også tankevækkende kort essay om, hvordan man kan genkende intelligens af den selvbetitlede Unfluenzer Jessica Wildfire.
Ift interessante artikler og podcasts, som artiklerne er skrevet på baggrund af i Information. Jeg er helt enig – det er virkelig interessante snakke, som Rune Lykkeberg har med vidende folk om Shakespeare.
Jeg kan også varmt anbefale Informations ‘Langsomme samtaler’ podcast-episoderne, hvor Rune Lykkeberg interviewer nogle af verdens fremmeste tænkere, forskere og forfattere om aktuelle spørgsmål. Fx har jeg lige hørt podcastudgaven af hans samtale i midt-september med Jan-Werner Müller , som bl.a. har specialiseret sig i populisme og lige har udgivet bogen “Demokratiet styrer” hvor han bl.a. kommenterede på det da kommende tyske valg – og hvordan landet står efter Merkel.
Rune har derudover blandt andet interviewet blandt andre filosof Chantal Mouffe, økonomen Grace Blakely og Thomas Piketty samt Tredje Vej-bagmanden Anthony Giddens. Der er mange timers god podcast-lytning dér.
https://www.information.dk/podcast/langsommesamtaler?lst_pdc=
Ja, jeg hører det “ordinære” Radio Information hver uge og også nogle af samtalerne. Men jeg mangler tid…