Lørdag eftermiddag blev jeg mindet om, hvorfor jeg er på Twitter. Det er, fordi noget af det allersjoveste på internettet udspiller sig der – i real time. Det her handler om Giulianis pressemøde, der faldt sammen med, at medierne annoncerede Bidens sejr – men det var ikke det, der var det sjove. Læs selv tråden, hvis du ikke har hørt om det. Du klikker bare på tweetet.
Samfund/miljø/politik
Samfundskollaps – hører det fortiden til?
Den bedste artikel, du kommer til at læse denne uge, handler ikke om valget eller Trump. Den handler om, at alle samfund til alle tider er kollapset efter X antal 100 eller 1000 år – og om hvorfor. En ret velargumenteret teori er, at et samfund kan blive så komplekst, at det underminerer sig selv. Den forsker, der udtaler mest i artiklen, bruger Rom som eksempel. Man erobrede mere og mere land, dvs. brugte flere og flere penge og mandskab på militær, tjente mindre og mindre ved de samme erobringer (fordi omkostningerne hele tiden steg), og så til sidst stod fjenden ved byporten.
Artiklen ender faktisk på en meget optimistisk note, så jeg vil virkelig varmt anbefale, at du gemmer den og får den læst.
I øvrigt, hvis forfatteren kendte Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensens bog om pseudoarbejde, ville han måske have nævnt den, for han taler netop om, at det at have et arbejde, man ikke selv forstår, er med til at undergrave individets tro på samfundet og dets institutioner. (Disclaimer: jeg har ikke læst deres bog, blot de artikler og interviews, der var med dem ifm udgivelsen).
Finsk anti-konspirationstilgang
På Forskerzonen.dk findes en letlæst (oversat) artikel af en forsker fra Cambridge, der har set nærmere på nogle finske forsøg med at lære skolebørn kritisk tænkning og lære dem at værdsætte demokratiske samfundsinstitutioner. De forsøg kunne det amerikanske undervisningsministerium måske med fordel kigge nærmere på!
Skal de stå til regnskab?
Da Obama fik magten, besluttede han at lade alle skurkene slippe – fx dem, der havde beriget sig i Wall Street. Forfatteren argumenterer for, at det var en dårlig ide. Skal man “nøjes” med en Sandhedskommission eller skal vi over i noget Nürnberg-agtigt? Interessante tanker her.
Teknologi
Hvem står bag konspirationerne og løgnene?
En lang Wired-artikel, der faktisk når til bunds i mysteriet om en meget indflydelsesrig Twitter-konto, der spreder Trump-støtte og disinformation af enhver art. Det kræver både tid, teknisk snilde og tålmodighed at komme til bunds i sådan et netværk af løgne og bedrag – med lidt sandhed strøet ind, når man mindst venter det.
Viden
Ja, det kan være en overreaktion
at aflive alle mink i Danmark. Men det kan også være rettidig omhu. Berlingske og mange borgerlige politikere er klar til at lave den satsning – eller det siger de i hvert fald (det er gratis som avis eller opposition). Videnskab.dk forklarer, hvorfor Cluster 5 måske ikke er så farlig, men også hvorfor man alligevel gør klogt i af aflive minkene.
Covid i Afrika
Endnu en oversat artikel fra videnskab.dk – denne gang om Covid i Afrika, hvor det slet ikke er gået så galt, som man først antog, at det ville. Det er der en række grunde til – to internationale forskere opregner dem her. Det er ikke uinteressant.
En historisk historie
Om hvordan prinsesse Anna af Danmark endte som dronning i England efter en smuttur omkring Skotland (og Norge). Den er af historiestuderende Rasmus Friis Effersøe og står i POV.
Om os
I afdelingen for (meget) nuttede dyr

En ny lille duttelidut er opdaget i Australien. Tak for den til @mediemedicin, som alle på Twitter burde følge. (ikke på grund af de nuttede dyr).
Kunst og kultur
En kærlig hilsen fra David Hockney
Min favoritkunstner blandt de stadig levende er David Hockney. Skønt overordentlig gammel er han stadig aktiv, og han har malet os et årstidstræ. Tjek det ud, det er så smukt.
Besøg SMK hjemmefra
Det er da et kulturtilbud, der vil noget – ikke mindst for alle danskere, der ikke kan cykle derhen på fem minutter. (Tal om at få noget for “alle” støttekronerne).
Wagner-sopranen Kirsten Flagstad
De fleste kender hende ikke rigtigt mere, og da hun døde i 1962, er de fleste indspilninger af en kvalitet, som folk ikke vil lytte til i dag. Læs den fantastiske historie om hendes utrolige liv. Og lyt til bidder af nogle af de indspilninger, der findes med hende. Efter hendes afskedskoncert på The Met, klappede publikum i 22 minutter. Og det var 22.
En film om bøger og boghandlere
Filmstriben gør i denne uge reklame for en dokumentarfilm om antikvarboghandlere. At dømme efter forfilmen er den absolut seværdig. Den hedder – ganske originalt – The Booksellers.