Spring til indhold

Frankenstein og abort

I am malicious because I am miserable”

Hvem sagde det? Det gjorde Mary Shelleys navnløse skabning (som hun aldrig selv kaldte et monster).

I endnu et smukt, denne gang kort, essay i The Marginalian, fortolker Maria Popova Frankenstein og hans skabnings ulykkelige liv og død i lyset af den amerikanske højesterets frygtelige dom over kvinder. Det giver faktisk ganske god mening. Læs selv.

Ugens kulturforbrug

Bøger

Katten der ville redde bøgerne

Det er vist første gang, jeg er blevet rigtig skuffet over en japansk bog. Nu var den ikke så lang, så det går nok, men øv! Læs hvorfor på Goodreads.

Wuthering Heights

Som så mange andre kvinder/piger læste jeg denne som ung. Og ærligt talt, havde det ikke være for Kate Bush, tror jeg, jeg ville have glemt handlingen. Men nu har jeg fået den genopfrisket i en glimrende lydbogsudgave. Læs mere på Goodreads.

Film

Verdens værste menneske

Stort set hele den danske anmelderstand samt alle de af mine venner, der har set denne film, er enige i en nærmest foruroligende grad. Jeg ville gerne være uenig – sådan bare fordi – men det er jeg altså ikke. Fremragende film om en ung kvinde, der vakler rundt i livet og ikke ved, hvad hun skal stille op med det. Ingen depression, ingen uudlevede kunstnerdrømme, bare sådan… Filmen rører ved næsten alle de emner, vi bakser med for tiden, men den gør det uden facitliste.

Kunst og historie

En fantastisk kunstner

Jeg har haft årskort til Kunstforeningen Gl. Strand i en del år, hvilket bl.a. har betydet, at jeg har fået set udstillinger med kunstnere, jeg aldrig havde hørt om. Og det er en god ting. I 2018 så jeg udstillingen med den for mig helt ukendte kunstner Jesper Christiansen. Det var så mest mig, han var ukendt for.

I hvert fald blev jeg aldeles forelsket i hans billeder, der ofte forestiller by- eller landskaber og ofte med udgangspunkt i et litterært værk.

Da jeg for ikke så længe siden var på Gl. Strand igen, var der bogudsalg. Og den fine bog, der blev udgivet i forbindelse med udstillingen i 2018, var nu til at betale. Og nu har jeg læst den. Jeg tror vitterligt, det er første gang, jeg har læst en kunstbog eller katalog fra ende til anden! Men at læse Christiansens egen beskrivelse af sit arbejde, mens man kunne bladre og se på malerierne, var det, der gjorde det for mig.

Og nu vi er ved Gl. Strand

Så har jeg set queer fotokunst med den sydafrikanske fotograf og aktivist Zanele Muholi. Udstillingen består hovedsageligt, men ikke kun, af fotografier af queer-personer. Altid, når jeg bliver konfronteret med en queer-person, spekulerer jeg på, hvorfor min hjerne insisterer på at kønne vedkommende. Mon ikke det i høj grad er noget, vi har med os “fra savannen”? Selvfølgelig er vi også kultiverede til at forvente, at folk skal tilhøre det ene eller det andet køn, men hvor det ene stopper, og det andet begynder, er jeg sgu meget i tvivl om. Men jeg holder meget af det, når min hjerne således bliver udfordret!

Og så må jeg lige sige noget upopulært: Jeg har det svært med pronominerne de/dem/deres om én person. Når man står og læser teksterne på Gl. Strand, må man adskillige gange hoppe tilbage, fordi man uvilkårligt læser “de”, som en henvisning til de fotograferede på billedet. Men det er altså Muholi. Jeg forstår faktisk godt ønsket om at være fri for et kønnet pronomen (og navn), men de/dem/deres fungerer bare virkelig dårligt rent sprogligt.

Historisk Tour de France

Historiker super-ægteparret Poul Grinder Hansen og Ulla Kjær tog fredagens enkeltstart lidt på forskud og cykler rundt på deres havelåger og fortæller os om alle de historiske steder, rytterne passerede undervejs, men som alle tilskuerne selvfølgelig havde noget bedre tid til at betragte. Desværre har Nationalmuseet ikke lagt videoerne på deres Youtube-kanal, så de kan kun tilgås fra Facebook. Det er sgu lidt øv. Disclaimer: jeg kender disse to skønne mennesker.

Duarder

For første gang i mange år har jeg været i Grønnegårdsteatret, og det var det skønneste gensyn! Vi så Holbergs Maskerade i en fuldstændig skøn uortodoks, men stadig Holberg-tro udgave. Det hele gik op i en højere enhed, scenografi, kostumer, musik, sang, tekstbearbejdning og – ikke mindst, skuespil. Særligt Patrick Baurichter, der spiller hovedrollen som Henrik, var simpelthen så sjov og sexet (der er virkelig meget erotik i den komedie!), dog uden, at det nogensinde blev for meget. Lidt af et kunststykke!

Arkitektur

Lynetteholmen

Se lige her! En yngre veninde har lavet et (rost) afgangsprojekt på arkitektskolen om, hvordan man kan lave bæredygtig kystsikring til en bagatel af prisen for Lars Løkke og By & Havns prestigeprojekt. Hun får ros fra høj og lav blandt miljømennesker, og jeg vil selv sige, at det sgu er et modigt projekt at vælge til sin afgang fra akademiet. Well done, Veronica! Hvis du er interesseret i de mere tekniske detaljer og tankerne bag projektet, så kan du høre et interview med Veronica i “Boligpodcasten”.

Musik

George Michael ❤️

Det lykkedes mig ikke at få set den nye portrætfilm om ham, der har været vist to gange i Grandbiografen. Øv øv øv. Jeg håber, den kommer til leje i Grand Hjemmebio. Som trøst har jeg læst denne anmeldelse af filmen i New York Times. Det kan du også.

Design

Designmuseet

Jeg ved ikke alt det gode, jeg har at sige om Designmuseum Danmark efter genåbningen. Alle udstillingerne er gode, udstillingsdesignet er out of this world-godt, og hver enkelt udstilling er gennemtænkt og godt kurateret. I udstillingen Formens Magi har man fx været på rov på Danmarks kunstmuseer og lånt ikonisk kunst, der passer til de udstillede objekter. For hvor går egentlig grænsen mellem kunst og kunsthåndværk?

Samfund/politik

Mink

Jeg havde ikke troet, det var muligt, men jeg er enig med Rune Selsing i hvert et ord, han skriver her i Jyllands-Posten (ingen betalingsmur).

Jeg har læst en masse skriverier efterhånden, og jeg kan se, at en advokatundersøgelse måske er nødvendig for at lukke munden på alle blodhundene, der ikke kan (vil?) se forskel på, når politikere gør noget forsætligt for egen fordel, og når politikere gør noget i lidt for stor tro på egen ufejlbarlighed. Begge dele er helt klart dadelværdige, men der er altså en betydelig forskel. Det er værd at huske, at der var hjemmel til at slå 70% af minkene ihjel, og at de små nuttede dyr (!) ville være døde alligevel, for det er, hvad minkavleres business er. Og at politikere og embedsmænds frygt for “et nyt Wuhan” var ganske velbegrundet, selvom det kan forekomme fjernt i dag. 

Og når nogle siger “Mette er magtfuldkommen”, så har de ganske sikkert ret, men har de glemt Anders Fogh?

Roe v Wade

Der er sagt meget, og jeg har intet at tilføje ud over tårer for alle de piger og kvinder, der bliver ramt af det her. Jeg er også 100% med Bette Midler, der tweetede denne perle:

Færøernes forhold til Rusland

Det vidste jeg  INTET om, før jeg læste denne helt igennem fortræffelige artikel hos Zetland. Der er ret meget at vide, faktisk 😱.

“Dette vil genere alle de rette mennesker”

Information har viderebragt denne klumme fra Marina Hyde, der er skribent på The Guardian. Information er jo bag paywall, men det er The Guardian ikke, så du får hendes indsigtsfulde skriv her. Overskriften her er det dictum, populister regerer efter. Det er ligegyldigt, om man faktisk opnår noget konkret, bare man “generer de rette mennesker” – for det er noget, man kan vinde valg på. Det er simpelthen så umådelig sørgeligt!

Cancel culture i en amerikansk skole

En lang og sørgelig historie om en dreng, der viste sin kærestes nøgenfoto til nogle andre drenge i fuldskab (han delte det ikke online). Ikke blot betød det, at hun blev rasende og forlod ham, hvilket kun er rimeligt og forventeligt, men det betød, at han, sammen med en gruppe andre drenge, der sjovt nok alle sammen var sorte eller latinos, blev hængt ud på sociale medier som “sexual abusers” og 100% cancelled i resten af deres skoletid, hvor historierne, om hvad de muligvis havde gjort, (og nogle af dem havde været abusers), voksede og voksede.

Problemet med den form for vigilante justice og fokus på en dum bemærkning eller et uovervejet tweet (den slags sker for selv den bedste) er, at det rammer de forkerte hårdest. De piger og drenge, der bliver udsat for grov seksuel chikane og voldtægt, risikerer at falde mellem sprækkerne og ikke få den hjælp og støtte, de har behov for. Og det står i vejen for systemiske forandringer, der for alvor kunne afhjælpe problemer med racisme og seksuel vold.

Viden

Smags- og lugttab efter corona

Det interesserer jeg mig meget for, fordi en nær veninde har fået det, der åbenbart hedder parosmi, som er en forvrængning af lugtesansen (generelt til det værre). Her er en artikel fra Videnskab.dk, oversat fra The Conversation, der fortæller om den seneste viden på området.

Hummere eller Bonobo-aber?

Hvilket dyr skal vi “rette os efter” i samfundet? Skal vi acceptere hummer-hierarkiet eller acceptere kvindelig lyst og autonomi som Bonobo-aberne? En kvindelig biolog kigger lidt på evolutionshistorien og peger på, hvordan mange evolutionsbiologer siden Darwin har været lidt for hurtige med konklusionerne. Artikel i Wired.

Medier

Mediestøttemodtagende medier

Jeg har et forslag: Hvis et medie modtager mediestøtte, læs: typisk de store danske dagblade, så må de kun publicere artikler, der ikke er bag paywall, på sociale medier. Og kun X% må være opinionsstof.

Ud over at man jo bliver sindssyg af at se folk poste og genposte spændende historier, fx den seneste om anklagerne mod Findsen fra Berlingske, som vi ikke kan læse, så synes jeg faktisk, at det er kontraproduktivt for medierne selv. For hvordan er det, vi skal føle os fristet til at tegne abonnement, hvis det ikke var, fordi vi kunne læse nogle gode smagsprøver? En overskrift og 10 linjer er ikke en smagsprøve, det er clickbait.

Jeg gik på på biblioteket og læste den fremragende artikel i Berlingske om Findsen. Heldigvis for dig lavede Zetland en Helikopter baseret på Berlingskes historie og et interview med en retsreporter fra DR. Den kan du lytte/læse her.

Pjat

Hund redder hunde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share